Tepelperikelen: van deze 6 kwaaltjes kun je last krijgen

tepel-perikelen

Niets om je voor te schamen!

Naast borsten zijn ook tepels er in alle vormen, soorten en maten. Bij de ene vrouw zijn ze groot en wijzen ze naar buiten, bij de andere vrouw zijn ze klein en pukkelig. En hoewel het supermooi is dat geen lichaam hetzelfde is, zijn onzekerheden over je tepels wél heel vervelend. Die onzekerheid is vaak nergens voor nodig, de meeste tepelproblemen zijn namelijk doodnormaal en komen bij veel meer vrouwen voor dan je denkt. Van deze zes tepelperikelen kun je last krijgen en zo kom je er weer vanaf.

Hoewel het nog steeds een taboe is, komen tepelproblemen bij veel vrouwen voor.

1. Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels zijn platte of naar binnen staande tepels en kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Van ingetrokken tepels hebben de meeste mensen geen last, maar voor vrouwen die er last van hebben, kan borstvoeding geven lastig zijn. Veel mensen die met ingetrokken tepels rondlopen zijn hiermee geboren, maar het kan ook ontstaan door hormonale veranderingen. Wanneer het is aangeboren, komt het meestal door te korte melkorganen in de melkklieren. Word je plotseling wakker met ingetrokken tepels en zijn ze ook gevoelig? Dan is het verstandig om even langs de dokter te gaan.

2. Vocht lekkende tepels

Wanneer een vrouw zwanger is geweest is het normaal dat de borsten wat melk lekken. Sowieso is tepelafscheiding vaak onschuldig. Het komt regelmatig voor dat er bij vrouwen wat vocht uit één of beide tepels komt. Dit kan ook weer het gevolg zijn van een verandering in de hormoonhuishouding. Is de vloeistof wit of helder? Dan komt het meestal door hormonale schommelingen die de melkklieren aan het werk zetten. Tepelafscheiding kan melkachtig, gelig, beige of doorzichtig zijn. Bloederige tepelafscheiding is niet normaal, dus breng in dat geval een bezoekje aan de huisarts. Bloed en etter kunnen namelijk wijzen op een ontsteking. Bij mannen is tepelafscheiding vrijwel altijd foute boel, dus ook in dat geval is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Lees snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2