Moeder onthult dé tips om 1000 euro te sparen voor de feestdagen

sparen feestdagen

De dure decembermaand komt er weer aan…

Zo was het nog zomer, zo staat de winter al weer bijna voor de deur. Vooral de maand december is voor veel mensen een dure maand. Sinterklaas, kerst en dan natuurlijk nog uitpakken met oud en nieuw. Gelukkig heeft deze moeder een paar goede tips om maar liefst duizend euro te sparen voor de feestdagen. 

Stress rond kerst

De 38-jarige Vicky Smith ging naar eigen zeggen een stuk bewuster om met haar geld nadat ze kinderen kreeg. “We gingen weliswaar minder vaak uit, maar er kwamen een hoop nieuwe uitgaven bij, zoals kleding en de kinderopvang. En ook kerst werd een stuk duurder!”, vertelt Smith. “Ik heb gemerkt dat wanneer ik vooruit plan voor uitgaven door op tijd te beginnen met geld sparen, het zo’n enorm verschil maakt als het gaat om de gebruikelijke stress rondom kerst. Op deze manier kan ik me in december concentreren op de leuke dingen.” Nu wil ze ook anderen helpen om een spaarpotje voor de dure decembermaand te creëren. Dit zijn haar tips om voor de feestdagen makkelijk duizend euro te sparen.

Maak je spaarvoortgang visueel

Volgens Smith is het belangrijk dat je weet hoeveel je per week of per maand moet sparen om begin december voldoende geld in je spaarpot te hebben. “Het hangt per persoon af of je liever per week of per maand spaart. Sommigen vinden het fijner om elke week een kleiner bedrag weg te leggen, dan eens in de maand een groter bedrag”, legt de moeder uit. Vervolgens is natuurlijk de hamvraag: hoe veel moet je nog sparen? “Kijk hoeveel je tot nu toe hebt gespaard voor de feestdagen en bedenk hoeveel je daar nog bij op wil. Reken dan uit hoeveel je per week of per maand weg moet leggen om dat bedrag te bereiken”, aldus Smith.

Wat hierbij helpt, is om je spaarvoortgang visueel te maken. “Om dit te doen kun je een vierkant raster maken (teken eentje op een papier) van 10 bij 10 vierkantjes. Aangezien ons doel duizend euro is, staat elk vierkantje voor tien euro. Elke keer dat je tien euro hebt gespaard, kleur je een vierkantje in. Op deze manier wordt het visueel hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel je nog moet sparen”, weet Smith.

Let op de koopjes

Wanneer je je Sinterklaas- en kerstinkopen tot het allerlaatste moment bewaart, is de kans groot dat je de hoofdprijs betaalt voor de cadeaus. Smith heeft dan ook een belangrijke tip: “Al een paar maanden van tevoren bedenk ik wat voor cadeaus ik wil kopen voor mijn kinderen en mijn familie en vrienden. Op die manier weet ik niet alleen hoeveel ik ongeveer uit moet geven, maar ik kan ook op koopjes letten. Zo kun je al snel honderd euro goedkoper uit zijn dan als je het shoppen tot december uitstelt.”

Bezuinig op de dagelijkse uitgaven

Eens in de week eten bestellen, een koffietje halen bij Starbucks of lunch halen in de stad: al die uitgaven kunnen behoorlijk aantikken als je ze bij elkaar op telt. Smith raadt dan ook aan om zulke uitgaven tot een minimum te beperken in de maanden voor Sinterklaas en kerst. Daarnaast is het volgens de moeder een goed idee om je vrienden en familie in te lichten over deze challenge om duizend euro te sparen. “Niet alleen kunnen ze je hierin steunen, ook zullen ze het beter begrijpen als je een keertje niet mee uit eten gaat of niet mee gaat borrelen”, aldus Smith.

Daarnaast is het verstandig om je maaltijden voor de rest van de week vooruit te plannen en een wekelijks boodschappenlijstje te maken. Op die manier koop je niet alleen een stuk minder dingen die je uiteindelijk niet nodig hebt en gaat er ook geen voedsel verloren. Ook raadt Smith aan om eens kritisch naar je abonnementen te kijken, zoals tijdschriften, kranten en streamingdiensten.

Ga de verleiding uit de weg

Elk jaar hangen de winkels weer vol nieuwe (kerst)truien, jassen en laarzen. Hoewel je kast er al vol mee hangt, kom je vaak toch in de verleiding om iets nieuws aan te schaffen. “Om de verleiding te weerstaan om iets te kopen wat ik niet nodig heb, ga ik geen kledingwinkels in en meld ik me af voor de mails van mijn favoriete winkels”, vertelt Smith. “Heel veel merken hebben rond november en kerst veel aanbiedingen. Maar het is alleen een koopje als je het toch al zou kopen, anders geef je gewoon onnodig geld uit.”

Geef je inkomen een boost

Grote kans dat je niet aan je baas mag vragen of je nóg meer mag werken om iets meer te verdienen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je inkomen een boost te geven. Zo raadt Smith aan om je zolder of garage eens op te ruimen en dingen te verkopen die je niet meer nodig hebt. “Er is een grote markt voor dingen als buggy’s, speelgoed, kleding en meubels. Ik heb honderden euro’s verdiend door zulke spullen op Facebook Marketplace te verkopen”, aldus de moeder.

Kerstdiner

Net zoals met de Sinterklaas- en kerstinkopen, kun je beter ook niet tot het laatste moment wachten met het kopen van de spullen voor het kerstdiner. Smith raadt dan ook aan om op tijd te bedenken wat je tijdens dit diner wil gaan maken en de ingrediënten op tijd aan te schaffen. Natuurlijk wil je groenten het liefst zo vers mogelijk kopen, maar er zijn genoeg ingrediënten die je wel even kunt bewaren of zelfs kunt invriezen. “Goed plannen is het allerbelangrijkst als je wilt sparen voor de feestdagen. Het is zo verleidelijk om in december alles tegelijkertijd te kopen, maar het is beter om je aan je lijstje te houden”, aldus de moeder.

Lees ook: Besparen in de keuken: 10 tips die goed zijn voor portemonnee én milieu

Bron: The Sun | Beeld: Unsplash, Freestocks