‘Ik wil niet dat mijn 16-jarige zoon een mobiele telefoon heeft’

zoon telefoon

Volgens de vader is zijn zoon te onverantwoordelijk voor een mobiele telefoon

Johan* (42) wil niet dat zijn 16-jarige zoon Emiel een telefoon heeft. Volgens hem is Emiel niet verantwoordelijk genoeg om om te gaan met een mobieltje. 

Atletiek of minder schermtijd

“Ik heb mijn zoon ingeschreven voor atletiek omdat ik vind dat hij te veel tijd doorbrengt achter zijn computer. Ik heb hem de keuze gesteld voor een sport of minder schermtijd. Hij koos voor atletiek. Daarnaast stoor ik me aan zijn onvolwassenheid. Hij is het niet eens met de manier waarop ik en mijn vrouw hem opvoeden en wil alles wat hij doet privé houden. Ook maakt hij constant ruzie met zijn jongere broertje.” 

(On)verantwoordelijk gedrag

Emiel wil nu graag een telefoon, maar volgens Johan heeft hij niet laten zien verantwoordelijk genoeg te zijn om hiermee om te kunnen gaan. “Hij probeert ons om te praten door te vragen wat hij moet doen in het geval van nood. Of als hij iets voor school wil opzoeken. Ik heb toen gezegd dat hij mijn telefoon daarvoor kan gebruiken of die van iemand anders. En dat hij anders altijd nog een rekenmachine kan pakken voor school. Hij vond dit onhandig.” 

Stiekem een telefoon geregeld

Johan snapt dit, maar vindt dat zijn zoon eerst moet aantonen dat hij te vertrouwen is. Pas dan wordt er nagedacht over een telefoon voor Emiel. Toch werd er gisteren een pakje bezorgd. “Toen ik zijn kamer in kwam zag ik dat hij een simkaart had besteld. Wat een schoolvoorbeeld is van hoe we hem niet kunnen vertrouwen. Ik heb geprobeerd zijn telefoon af te pakken, maar hij bood veel weerstand en toen heb ik het opgegeven.” 

Geen toegang tot stroom en WiFi

Toen Johan zonder telefoon Emiels kamer verliet, heeft hij wel andere stappen ondernomen. “Ik heb ervoor gezorgd dat hij geen stroom meer heeft op zijn kamer en de WiFi zo ingesteld dat hij er met zijn telefoon geen toegang tot heeft. Sindsdien weigert Emiel met me te praten, of mijn aanwezigheid zelfs maar te erkennen. Ik moet toegeven dat ik te ver ben gegaan, maar ik vind niet dat mijn zoon oud genoeg is om volwassen met een telefoon om te kunnen gaan.” 

Advies

Heeft Johan gelijk of moet hij Emiel een kans geven? Laat je advies voor Johan achter in een reactie op onze Facebookpagina. 

*Johan en Emiel zijn niet de echte namen van de betrokkenen. Johan doet zijn verhaal op Reddit onder de naam Kitchen-Dish1623.

Lees ook: ‘Is het terecht dat ik niet naar de bruiloft van mijn vader ging?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, neONBRAND