Vanaf volgend jaar gratis tampons en maandverband voor minima

tampons

Het voorstel kreeg voldoende steun in de Tweede Kamer

Volgend jaar worden menstruatieproducten, zoals tampons en maandverband, gratis voor mensen met een laag inkomen. D66 diende dit voorstel in, samen met Volt en de PvdA. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde hier gisteren ook mee in.

Vrouwen in armoede

De Kamer vindt het nodig dat tampons en maandverband gratis worden voor minima, omdat meisjes en vrouwen die in armoede leven dit niet kunnen betalen. “Zij kunnen soms niet naar school, werk of andere activiteiten”, valt te lezen in het voorstel. Een gebrek aan menstruatieproducten kan tevens tot gezondheidsproblemen leiden. Sommige vrouwen gebruiken wegens geldtekort alternatieven als wc-papier, oude doeken of kranten, maar dit vergroot de kans op infecties.

Laagdrempelig

Volgens de Tweede Kamer moeten menstruatieartikelen “gratis en laagdrempelig” beschikbaar worden gesteld en moet dat “in ieder geval voor de minima” worden geregeld. In het Kamerdebat van vorige week bleek dat minister Schouten van Armoedebeleid voorstander is van het voorstel.

Menstruatiearmoede

Menstruatiearmoede kan “heel belemmerend werken, met name voor jonge vrouwen”, aldus de minister. “Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen.” Schouten stelde in het debat dat de verdeling van tampons en maandverband voor minima geregeld kan worden via de Voedselbank.

Op dit moment zijn er al initiatieven in gemeenten waarbij er gratis menstruatieproducten worden aangeboden. Dit gebeurt onder meer in buurthuizen, op middelbare scholen en bij voedsel- en kledingbanken.

Lees ook: Voortaan kun je een abortuspil bij de huisarts krijgen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels