Kabinet versoepelt voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht

winkels

Hoogstwaarschijnlijk gaat Nederland weer een beetje van het slot

Morgen lopen de huidige coronamaatregelen af en staat er weer een persconferentie op het programma. Inmiddels zijn de plannen van het kabinet alweer enigszins uitgelekt, waardoor we een idee hebben wat we kunnen verwachten. Politieke bronnen hebben de uitkomst van het Catshuisoverleg gedeeld met RTL Nieuws

Nederland van het slot

De druk om Nederland van het slot te halen is groot. Verschillende branches staat het water aan de lippen en de weerstand groeit. Gelukkig lijkt het erop dat we morgenavond goed nieuws krijgen, omdat er een aantal versoepelingen op tafel liggen. Zo mogen winkels weer open op afspraak, net als niet-medische contactberoepen zoals kappers en nagelstudio’s. In winkels en kapperszaken gaan wel aanvullende voorwaarden gelden. Denk aan een maximaal aantal mensen per vierkante meter en een mondkapjesplicht.

Onderwijs en sport

Ook voor het onderwijs is er goed nieuws. Mbo’s en het hoger onderwijs mag waarschijnlijk onder voorwaarden de deuren weer openen. Tot op heden moesten leerlingen digitaal onderwijs volgen, en dat vindt niet iedereen even ideaal.

Er kan straks ook weer gesport worden, want de mogelijkheden voor volwassenen worden verruimd. Buitensporten zal weer mogelijk zijn tot 20.00 uur ’s avonds. Ook binnen sporten wordt weer mogelijk, wederom onder bepaalde voorwaarden. Eerder deze week kwam er al een verruiming voor sporten voor jongeren. Tevens lijkt het erop dat het verbod op groepsvorming buiten ook verdwijnt.

Geen grootste heropening

“Het nieuwe kabinet koerst dus op een aantal versoepelingen. Het zijn kleine stapjes, nog geen grootse heropening”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “De lockdown volhouden was onhoudbaar, gezien de druk vanuit de samenleving om Nederland iets meer lucht te geven.” Helaas is er nog geen goed nieuws voor de horeca en cultuursector. Het lijkt erop dat versoepelingen voor deze branches nog niet op tafel liggen.

Morgenavond om 19.00 uur geven premier Mark Rutte en (kersverse) coronaminister Ernst Kuipers een persconferentie. Daarin zal duidelijk worden welke versoepelingen er precies zullen volgen.

Lees ook: OMT adviseert uitbreiding van mondkapjesplicht: ook buiten en als je zit

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress