Zo voorkom je dat je na een douche meteen weer zweet

zweet

Met deze tips houd je je hoofd én je lijf koel

Als het buiten heel warm is, wil je het liefst meerdere keren per dag onder de douche stappen om je op te frissen. Dat zorgt echter vaak voor een probleem, namelijk dat je na het douchen meteen weer gaat zweten. Hoe los je dat op? Wij geven je meerdere handige tips.

Eerst afkoelen en opdrogen

Het is altijd verstandig om te proberen een beetje af te koelen voor je onder de douche stapt. Zorg er daarom voor dat je eerst een kwartier in een zo koel mogelijke ruimte zit voor je richting de badkamer loopt. Het kan ook helpen om eerst even voor een ventilator te gaan zitten. Je lichaam krijgt dan tijd om af te koelen door goed te zweten. Laat dit allemaal volledig opdrogen voor je gaat douchen, zodat je lichaam zo koel mogelijk is. Het afkoelproces waar je lichaam dan mee bezig is, zal zich onder de douche voortzetten.

Geen extreme watertemperaturen

Iets anders om tijdens het douchen op een warme dag op te letten, is dat je geen extreme watertemperaturen moet hanteren. Douche dus niet te heet en niet te koud, want dat verstoort de warmtesignalen van je lichaam. Te heet water zorgt er alleen maar voor dat je lichaam verder opwarmt, terwijl te koud water je lichaam laat denken dat het koud is. Het afkoelingsmechanisme van je lichaam wordt dan niet geactiveerd, waardoor je het na het douchen juist heel warm krijgt en veel gaat zweten.

Een lauwe douche is dus aan te raden. Zorg ervoor dat je er net iets langer onder blijft staan dan normaal, zodat je lichaamstemperatuur genoeg kan dalen om het zweten te laten stoppen. Je kunt je lichaam ook een handje helpen door de douche gedurende je douchebeurt steeds een tikje kouder te zetten.

Zachtjes drogen

Tijdens het douchen kun je dus meerdere dingen doen om ervoor te zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk afkoelt. Maar wat kun je na je douchebeurt nog doen? Zorg ervoor dat je jezelf niet hard afdroogt, want daardoor ontstaat wrijving (wat weer voor warmte zorgt). Probeer je huid droog te deppen of laat je lijf volledig zelf opdrogen. Trek ook niet meteen kleding aan, want daardoor warm je juist weer snel op.

Lees ook: Dit gebeurt er als je na het zwemmen niet gaat douchen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Valentin Lacoste