‘Mijn vrouw heeft de kerstsfeer bij ons thuis verpest’

kerst-verpest

De spanningen liepen hoog op

Michael* is al jaren enorm fan van kerst. Het is een van de weinige leuke jeugdherinneringen die hij heeft, dus wil hij het zelf elk jaar uitgebreid vieren. Zijn vrouw Amanda* voelt daar niet zoveel voor, waardoor er een conflict ontstond. Michael verwijt haar dat ze de kerstsfeer thuis heeft verpest en vraagt op Reddit aan lezers wat hij moet doen.

Verschillende geloofsovertuigingen

“Ik ben een atheïst, mijn vrouw is gelovig”, begint Michael zijn verhaal. “Toen ik klein was, zijn mijn ouders gescheiden. Ik groeide op bij mijn vader en had een vreselijke jeugd. Daardoor heb ik altijd tegen mezelf gezegd: als ik een kind krijg, word ik een beter vaderfiguur dan mijn eigen vader. Kerst is een van de weinige feestdagen waar ik iets mee heb, omdat iedereen dan samenkomt met familie en het leuk heeft. Mijn vrouw Amanda vindt feestdagen heidens en wil daarom niet dat wij op die dagen iets speciaals doen. Ik heb met Halloween bijvoorbeeld een keer snoep uitgedeeld aan kinderen en dat maakte haar van streek. Toch hebben ik haar weten over te halen dat als we kinderen zouden krijgen, we een aantal jaar lang kerst zouden vieren.”

“Dit jaar kwam onze grote droom uit: we hebben een dochter mogen verwelkomen. Kortgeleden waren we plannen voor kerst aan het maken. Amanda’s moeder was bij ons op bezoek en toen Amanda haar over de plannen vertelde, zei ze: ‘Ugh, die heidense feestdagen.’ We gingen naar de winkel om kerstversiering te kopen en toen gaf Amanda’s moeder toch maar toe: we kregen een mooi rendierbeeld van haar. Ik merkte wel dat Amanda wat afstandelijker deed, maar ik ging er niet op in”, schrijft Michael.

Ruzie bij de voorbereidingen

Michael wilde hoe dan ook een echte kerstsfeer in huis. “Gisteren ging ik de kerstboom optuigen. Het lukte me niet alleen, dus vroeg ik Amanda om hulp. Ze grapte dat ze me niet zou gaan helpen. Eerst kon ik er wel om lachen. Toen ik haar echter nog een keer om hulp vroeg en ze weer weigerde, vroeg ik haar waarom ze zo deed. Ze zei dat ik zonodig kerst wilde vieren, dus dat ik dan ook maar in m’n eentje met de kerstboom bezig moest. Ik vroeg of ze in elk geval wat lampjes in de boom wilde hangen, maar ze weigerde de boom aan te raken.”

Van het een kwam het ander. “Er ontstond een fikse ruzie, waarbij ze me verweet ‘dat het al heel wat was dat ze überhaupt een kerstboom in huis toestond’. Het maakte me behoorlijk van streek. Uit frustratie heb ik de kerstboom weer afgetuigd en teruggestopt in de doos. Amanda vroeg wat ik aan het doen was en ik schreeuwde dat ze kerst had verpest. Ze vroeg of ik het rendierbeeldje wilde laten staan. Dat deed ik, maar ik heb alle andere kerstspullen teruggebracht naar de winkel.”

Miscommunicatie

“De volgende dag spraken Amanda en ik er pas weer over”, schrijft Michael. “Ik verweet haar dat ze tegen me had gelogen door eerst te doen alsof ze kerst wilde vieren en me vervolgens in de steek te laten. Amanda werd boos en liep weg. Even later stuurde ze me berichten waarin ze zei dat ik haar verkeerd begrepen had. Ze zei dat ze de lampjes wel had opgehangen als ik de boom eenmaal had opgetuigd. Ik stuurde terug dat ik haar een leugenaar vond, aangezien ze helemaal geen hulp heeft aangeboden en het er niet op leek dat ze uit zichzelf iets zou gaan versieren. Ze wilde de boom per slot van rekening niet eens aanraken!”

Verpeste herinnering

De rest van de dag was er geen contact tussen Michael en Amanda. “We zagen elkaar thuis weer en ik kon het niet laten Amanda te vertellen dat ze een belangrijke herinnering had verpest. En dat allemaal alleen maar omdat ze zelf niet van feestdagen houdt. Ik herinnerde haar aan het feit dat ik vaak dingen doe waar ik zelf helemaal niet in geloof, puur omdat zij dat wil. Ik werd er zo boos om dat ik moest huilen. Amanda probeerde een compromis te sluiten: zij wilde wel lampjes ophangen, maar dan moest ik alsnog in mijn eentje de kerstboom opzetten. Ik zei dat het te laat was en dat de herinnering toch al was verpest. Kerst was altijd al belangrijk voor me, ook voordat we een kind hadden. Hoe komen we hieruit?”

*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd. De man doet zijn verhaal op het forum onder de naam throwawaychristmas31.

Lees ook: Vrolijk kerstfeest: ‘Ik gun mijn schoonzus geen cadeau na auto-ongeluk’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Fred Moon