Zo lang moet je zwemmen om een halve kilo af te vallen

zwemmen halve kilo afvallen

Je verbrandt aardig wat calorieën met baantjes trekken

Het principe van afvallen is zó makkelijk. Zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. In de praktijk gaat ons dat echter wat moeilijker af. Zeg maar eens ‘nee’ tegen al die lekkernijen en zorg maar eens voor genoeg beweging. Houd je wel van zwemmen? Dan is dat een uitstekende manier om calorieën te verbranden. Maar hoe lang moet je eigenlijk zwemmen om een halve kilo aan vet te verbranden?

Calorieën verbranden

Hoewel elk lichaam anders is, is het met de kennis van tegenwoordig best makkelijk te achterhalen hoeveel calorieën je precies moet verbranden om een halve kilo af te vallen. Het Voedingscentrum schrijft op diens website dat je ongeveer 7000 calorieën moet verbranden om een kilo lichaamsgewicht te verliezen. Voor een halve kilo moet je dus zo’n 3500 calorieën verbranden.

Hoe lang zwemmen om een halve kilo te verbranden

Terug naar het zwemmen. Met zwemmen zet je je hele lichaam in en verbrand je ook veel meer calorieën per minuut dan met wandelen. Als je in een pittig tempo zwemt verbrand je makkelijk 500 calorieën per uur, maar het hangt er wel vanaf hoe zwaar je bent. Weeg je 70 kilo? Dan verbrand je met zwemmen 770 calorieën per uur. Je moet dus 4,5 uur zwemmen om die 3500 calorieën te verbranden.

Formule om calorieverbruik te berekenen

Weeg je meer of minder dan 70 kilo en wil je precies weten hoeveel calorieën jij verbrandt met zwemmen? Dan is daar een handige formule voor. Vermenigvuldig je gewicht met 11 kcal om te berekenen hoeveel je per uur verbrandt met zwemmen. Weeg je bijvoorbeeld 80 kilo? Dan luidt de som: 80 kg x 11 kcal = 880 calorieën per uur. Nogmaals: het gaat hier wel om stevig doorzwemmen.

Calorieverbruik rustig zwemmen

Houd je meer van rustig zwemmen? Dan verbrand je een stuk minder calorieën per uur. Om te berekenen hoeveel calorieën je dan per uur verbrandt, vermenigvuldig je je lichaamsgewicht met 4 calorieën. Bijvoorbeeld: 80 kg x 4 = 320 calorieën per uur.

Lees ook: Dit is de reden dat je geen lightproducten moet nuttigen als je wilt afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, Runinfo | Beeld: Unsplash