Man: ‘Ik vind dat mijn vrouw zichzelf geen moeder mag noemen’

vrouw moeder

De vrouw verloor haar baby na 32 weken zwangerschap

Floris (26) en Jana (25) zijn al vijf jaar samen, waarvan drie jaar getrouwd. Voordat de twee samen waren, raakte Jana op 17-jarige leeftijd zwanger van een ander. Helaas verloor ze haar baby na 32 weken zwangerschap. Het jongetje werd te vroeg geboren en liep een longinfectie op. Hij overleed na vijf dagen. Hoewel ze haar baby niet meer bij zich heeft, voelt Jana zich nog steeds moeder. Tot grote ergernis van Floris.

Oncomfortabel

“Het is verschrikkelijk wat Jana heeft moeten meemaken”, schrijft Floris op het forum Reddit. “Ze gaat elk jaar op zijn sterfdag bij zijn graf langs. Ik heb daar geen probleem mee”, vertelt de man. Toch vindt hij het maar moeilijk dat Jana zichzelf nog steeds als moeder ziet. “Wanneer mensen aan ons vragen of wij kinderen hebben, zeg ik altijd van niet. Zij vertelt dan dat ze wel een baby heeft gehad, maar dat hij is overleden. Het maakt mensen erg oncomfortabel”, vertelt Floris. Dit heeft de man al vaker aangegeven bij zijn vrouw. “Ik vind dat niet iedereen hoeft te weten van haar overleden kind.”

Tatoeage

Floris’ ergernis werd alleen maar groter toen Jana recent een tatoeage nam van de handafdruk van haar baby. Dit wilde ze al jaren doen en met het jubilieum van haar oorspronkelijke uitgerekende datum in het vooruitzicht voelde dit als het juiste moment. Floris was het hier echter niet zo mee eens. “Ik was altijd vrij terughoudend over zo’n tattoo. Het ziet er een beetje goedkoop uit, maar ik ben sowieso niet zo van de tatoeages”, aldus de man. Wat hem echter écht voor het hoofd stootte, was de Facebook-post die Jana aan haar nieuwe tatoeage wijdde.

Moeder zijn is het grootste geschenk

“Ze plaatste een foto van de tatoeage, voorzien van een enorm lang bijschrift”, vertelt Floris. “Ze zei dat hij haar ‘zoveel heeft geleerd, ook al was ze niet lang zijn aardse moeder’. Daarnaast schreef ze ‘hoe moeder zijn het grootste geschenk was waar ze om kon vragen’.”

Deprimerende dingen

Dit schoot bij Floris in het verkeerde keelgat. “Ik zei tegen haar dat ze zichzelf niet steeds moeder moest noemen en dat ze niet zulke deprimerende dingen op Facebook moest plaatsen. Het is bijna een decennium geleden en ze houdt zich er nog steeds zo aan vast. Het is tijd dat ze doorgaat met haar leven”, schrijft de man gefrustreerd. “Wat gaat ze zeggen als we wél kinderen krijgen samen? Dat ze zoveel kinderen heeft die leven en zoveel kinderen heeft die overleden zijn?”

Ongevoelig

Jana was diep gekwetst door de opmerkingen van haar man. “Ze zei dat ik ongevoelig was en dat het niet anders was dan als de baby zes maanden oud zou zijn. Ze zei dat ze haar baby nog steeds heeft vastgehouden, voedde hem met haar lichaam, hield van hem en had al zijn spulletjes al klaar voor zijn komst. Daarna heeft ze niets meer tegen me gezegd”, vertelt Floris. Toch lijkt de man zijn vrouw nog steeds niet te begrijpen. “Ik vind dat ze zich eroverheen moet zetten, het is bijna tien jaar geleden”, schrijft hij op het forum. Wat vind jij?

*Floris en Jana zijn niet de echte namen van de man en vrouw. De man deed zijn verhaal op het forum onder de naam anon620949.

Lees ook: Moeder: ‘Ik wil niet dat mijn stiefdochter de trouwjurk van mijn overleden dochter krijgt’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, JD Mason