Dit is de beste manier om je kinderen de waarheid te vertellen over Sinterklaas

waarheid Sinterklaas

Dit is wat een psycholoog erover te zeggen heeft

Het heeft een soort magie over zich heen: jonge kinderen die volledig geloven in het bestaan van Sinterklaas en zijn Pieten. Vooraan staan bij de Sinterklaasintocht, elke avond schoentje zetten met daarin een wortel voor Ozosnel en een brief voor de Sint en natuurlijk niet kunnen slapen voor pakjesavond. Helaas komt er altijd een moment waarop je je kinderen de waarheid moet vertellen over Sinterklaas. Dit is hoe je dat het beste aanpakt. 

Waarheid over Sinterklaas

De meeste kinderen zijn tussen de 7 en 10 jaar als ze de waarheid over Sinterklaas ontdekken. Maar dat Sinterklaas niet écht bestaat, wil niet zeggen dat daarmee de magie ervan ook moet verdwijnen. Psycholoog Rebecca Lockwood vertelt aan Her Family wat volgens haar de manier is om je kinderen de waarheid te vertellen. “Je kinderen hebben zo lang geloofd in iets wat niet echt is. Dus we moeten echt nadenken over de manier waarop we dit benaderen en op welk moment we dit doen”, vertelt ze.

Juiste moment

In veel gevallen voelen ouders wel aan wanneer het moment daar is om hun kinderen de waarheid te vertellen over Sinterklaas. Kinderen hebben bijvoorbeeld wat gehoord op school of hebben iets online gelezen. “Maar soms is het een beetje een grijs gebied”, weet Lockwood. Het beste wat je in dat geval kunt doen, is op je gevoel vertrouwen. Niemand kent je kind immers beter dan jij. “Alle kinderen ontwikkelen zich anders en denken anders. Voor elk kind is het juiste moment om de waarheid te vertellen weer anders”, legt de psycholoog uit.

Magie

Het voelt misschien alsof je iets voor je kinderen verpest wanneer je vertelt dat Sinterklaas niet echt bestaat. Dit hoeft volgens Lockwood echter niet zo te zijn. “Het idee van Sinterklaas en de magie ervan hoeven niet te verdwijnen als je kind erachter komt dat Sinterklaas geen fysiek wezen is. De echte betekenis van Sinterklaas gaat over liefde, familie, vriendschappen en samen zijn. Door cadeaus te geven – hoe groot of hoe klein ook – laten we anderen zien hoeveel we om hen geven”, legt Lockwood uit.

Klap verzachten

Door aan je kinderen uit te leggen dat het ‘hun verantwoordelijkheid is om deze magie levend te houden’, zal het idee verzachten dat Sinterklaas niet echt is. “Het idee ervan is echt voor iedereen”, voegt Lockwood toe. Zo kun je nog jaren van deze traditie genieten, hoe oud je kinderen ook zijn!

Lees ook: Zo maak je de perfecte strik om je cadeaus

Bron: Her Family | Beeld: BrunoPress