Verpleegkundige knipt per ongeluk vingertopje van baby af in Gronings ziekenhuis

vingertopje baby

De moeder van de baby vindt dat een berisping op zijn plaats is

Een verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft per ongeluk het vingertopje van een baby afgeknipt. Ze kreeg het spalkje aan het handje van de pasgeboren baby niet verwijderd en pakte toen maar de verbandschaar erbij. De gevolgen waren desastreus: het meisje verloor een stuk van haar pink, zo meldt Dagblad van het Noorden.

Vingertopje

De pasgeboren baby lag aan een infuus dat met een spalkje vastzat aan het handje van de baby. Het spalkje was omwikkeld met leukoplast. Het lukte de verpleegkundige niet het spalkje los te krijgen, waarop ze besloot het te proberen met een verbandschaar. Hierbij knipte ze per ongeluk het vingertopje van de baby af.

‘Verminkt voor het leven’

Het verschrikkelijke incident vond een jaar geleden plaats in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Afgelopen vrijdag diende de zaak hiervoor in Zwolle. De moeder van de baby diende na het incident een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Zij stelt dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden als er meer tijd voor de procedure was gemaakt. Daarnaast meent de moeder ook dat ze zelf het spalkje had kunnen verwijderen, als de coronaregels dat hadden toegelaten. “Mijn kind is nu voor het leven verminkt. Was je nog maar een kwartiertje langer bezig geweest, dan had mijn dochter nu nog haar vinder gehad”, aldus de moeder. Volgens haar is een berisping dan ook op zijn plaats.

In shock

De verpleegkundige, die al veertig jaar werkzaam is in het vak, herinnert zich het ongeluk van een jaar geleden nog als de dag van gisteren. “Het zat extra stevig en was twee keer omwikkeld”, vertelt ze over het spalkje. De verpleegkundige vertelt dat ze in shock raakte toen ze doorkreeg dat ze het vingertopje van de pasgeboren baby had afgeknipt. Ze schakelde collega’s in, die het meteen van haar overnamen. Het vingertopje werd weer aan het pinkje gehecht, maar na enkele maanden stierf het lichaamsdeel alsnog af.

Het Martini Ziekenhuis heeft de aansprakelijkheid voor het incident aanvaard. Uiterlijk 14 januari volgt de uitspraak van het tuchtcollege.

Lees ook: Let op: HEMA roept besmette billendoekjes terug

Bron: DVHN, AD | Beeld: Unsplash, Hu Chen