Bovenmatige bevallingsangst? Mindfulnesstraining kan helpen!

Bovenmatige bevallingsangst? Mindfulnesstraining kan helpen!

Het vergroot de kans op een draagbare bevalling

Hoe zwaar of pijnlijk een bevalling wordt, is altijd lastig te voorspellen. Het is misschien ook niet iets waar je voortdurend mee bezig wilt zijn tijdens de zwangerschap. Toch ervaart ongeveer een derde van alle zwangere vrouwen bovenmatige bevallingsangst. Mindfulnesstraining is één van de dingen die je kunt doen om de kans op een draagbare bevalling te vergroten en de kans op een keizersnede te verkleinen.

Bovenmatige bevallingsangst

Verloskundige en onderzoeker Irena Veringa vertelt aan Nu.nl dat het logisch is dat vrouwen angst voelen voor de bevalling. “Over de hele wereld zijn mensen voor drie dingen bang: pijn, de dood en het onbekende. Natuurlijk komen deze angsten naar boven als je een kindje verwacht: dit is het grootste lifechanging event dat er is”, zegt ze. In de vijfentwintig jaar dat ze als verloskundige werkt, zag ze dat bevallingsangst in de geboortezorg vaak wordt genegeerd: ”We zien dat angst leidt tot medische bevallingen en ingrepen op verzoek van de bevallende vrouw, zoals inleidingen, ruggenprikken en keizersnedes.”  Daarnaast laat onderzoek ook zien dat de moeder bij angst het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit kan nadelige gevolgen zoals mentale als fysieke problemen hebben voor de baby.

Mindfulnesstraining

Recent promotieonderzoek van Veringa wijst uit dat er een effectieve behandeling is tegen bovenmatige bevallingsangst: mindfulnesstraining. Deze training vermindert angst en vergroot de kans op een niet-medische bevalling. Ze zette voor de Universiteit van Amsterdam een onderzoek op waaraan 140 vrouwen met angst om te bevallen meededen. De resultaten zijn positief. “De vrouwen die mindfulnesstraining (Mindfulness Based Childbirth and Parenting) volgden, hadden betere bevallingen met minder medisch ingrijpen. Bovendien kwamen de baby’s in deze groep vrouwen beter ter wereld.”

De toekomst

Veringa pleit voor mindfulnesstraining voor vrouwen met bevallingsangst tijdens de zwangerschap. Ze raadt vrouwen niet aan om zelf aan de slag te gaan met mindfulness via een app. “Als je last hebt van angsten, is het belangrijk dat je aanklopt bij een professional. Hopelijk bieden verloskundigen de trainingen in de toekomst zelf aan.”

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels, Wilker Lauriano