Kinderwens? Diederik Gommers adviseert een zwangerschap uit te stellen tot na de coronacrisis

De IC-arts legt uit waarom je beter even kunt wachten

Probeer je zwanger te worden? Dan kun je beter even wachten tot na de coronacrisis, zo luidt het advies van Diederik Gommers. In de podcast Virusfeiten van NPO Radio 1 legt de IC-arts uit waarom.

Minder reserves

Een zwangerschap is in COVID-tijden niet helemaal een goed idee, zo legt Gommers uit. “Met een kind je buik gaat je middenrif omhoog en dan wordt je long wat kleiner. Zwangeren hebben gewoon minder reserves en uiteindelijk moet je dan geen COVID-19 krijgen.” De arts concludeert dat vrouwen dan sneller met ademhalingsproblemen te maken kunnen krijgen. “Wacht even tot we die vaccins hebben”, raadt Gommers aan. “Na de zomer mag je allemaal weer zwanger worden.”

Wél zwanger worden

Voor mensen met een vurige kinderwens is het echter niet zomaar iets om die wens nog even uit te stellen. Viroloog Marion Koopmans sluit zich grotendeels aan bij de uitspraken van Gommers, maar denkt dat vrouwen nu wel zwanger kunnen worden. Ze stelt dat we al ‘een heel eind op weg zijn met vaccineren’. Tegen de tijd dat een vrouw aan het einde van haar zwangerschap met benauwdheid te maken krijgt, zijn we dan ook al een stuk verder. 

Lees ook:Waarom je last kunt hebben van ochtendmisselijkheid terwijl je niet zwanger bent

Bron: NPO 1 | Beeld: Unsplash, John Looy