Een week eerder kerstvakantie? De meeste ouders zijn ertegen

kerstvakantie

Het OMT adviseerde een verlengde kerstvakantie door de scholen een week eerder te sluiten

Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, begint de kerstvakantie dit jaar een weekje eerder. Ook onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) is voor een vervroeging van de kerstvakantie. Maar wat vinden ouders daar eigenlijk van? Uit een peiling van Ouders & Onderwijs blijkt dat ze dat helemaal niet zo zien zitten. 

Al te veel lessen gemist

Ouders & Onderwijs vroeg ruim 1700 ouders wat zij vinden van een vervroeging van de kerstvakantie. Uit de peiling blijkt dat zestig procent van de ouders vindt dat de scholen gewoon open moeten blijven. De ouders vinden dat hun kinderen dit schooljaar al te veel lessen hebben moeten missen, bijvoorbeeld door uitval van leraren en doordat kinderen zelf verkoudheidsklachten hadden. Voor ongeveer de helft van de ouders geldt dat hun kind in het huidige schooljaar al minstens drie keer thuiszat door corona.

Coronamaatregelen op school

Veel ouders zijn het erover eens dat de huidige maatregelen op scholen meer dan voldoende zijn. Toch vindt een kwart van de ouders dat er nog meer maatregelen moeten komen. Kritiek is er echter ook op de mondkapjesplicht voor leerlingen vanaf groep 6. Een kleine meerderheid (53 procent) van de ouders vindt dit geen passende maatregel.

Langere kerstvakantie

Het OMT gaf het kabinet eerder het advies om de kerstvakantie met een week te verlengen, door de scholen één week eerder te sluiten. Ook adviseerde het OMT om alle basisschoolleerlingen preventief te testen op corona door middel van zelftesten. Afgelopen vrijdag riep onderwijsvakbond LIA basisscholen op om hoe dan ook een week voor de kerstvakantie de deuren te sluiten. De vakbond meent dat er op veel basisscholen een noodsituatie is ontstaan. “Door de vele quarantaines, uitval door zieke leerkrachten en leerlingen, ontstaat er weer nieuwe achterstand”, citeert AD.

In beraad

Hoewel onderwijsvakbond AOb niet ingaat op de oproep van de collega-vakbond, stelt AOb wel dat het vervroegen van de kerstvakantie ‘de minst slechte oplossing’ zou zijn. Besturen van basisscholen zijn nog verdeeld over de kwestie, zo meldt AD. Of de kerstvakantie inderdaad met een week wordt vervroegd, is nog de vraag. Het demissionair kabinet gaat de komende dagen hierover in beraad.

Lees ook: ‘Ik vertelde mijn 7-jarige dochter dat ze haar pester op school moet negeren’

Bron: AD | Beeld: Unsplash, Jerry Wang