Dit is hoe vaak je een pasgeborene een bad moet geven volgens experts

pasgeborene bad

Zo houd je je kindje schoon én gezond

Natuurlijk ben je dolblij met je baby, en staat hun welzijn bij jou op #1. Maar wist je al dat je je pasgeborene echt niet dagelijks in bad hoeft te doen? Kinderarts Pierette Mimi Poinsett legt het uit.

Het eerste bad voor je pasgeborene

Heel belangrijk: de eerste keer dat je je baby een wasbeurt geeft, is dit waarschijnlijk niét in een bad. Huh? Je leest het goed: zolang het navelstompje nog aan je kindje zit, is het niet de bedoeling dat je je kind onderdompelt in water. Geef je baby in plaats daarvan een goede wasbeurt met een washandje of spons. Dat kan net zo schoon zijn! Per baby verschilt het hoelang het duurt voor het navelstompje eraf valt. Geduld is dus (letterlijk) een schone zaak.

Hoe vaak is genoeg?

Een andere veelgestelde vraag is hoe vaak je een pasgeborene moet wassen. Dokter Poinsett legt bij PureWow precies uit hoe dat zit. “Je baby hoef je in elk geval niet dagelijks in bad te doen. Drie keer per week is voldoende.” Wel is het zaak de billetjes en het luiergebied goed schoon te houden elke keer dat je je kleine verschoont. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld natte doekjes die speciaal bedoeld zijn voor de gevoelige huid van een baby. En mocht je spruit nu een ongelukje hebben met z’n ontlasting: schroom dan niet om toch een bad vol te laten lopen. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet op te lossen met babydoekjes.

Ouder worden

Als je kids opgroeien hoef je natuurlijk niet vol te houden aan driemaal per week een bad. De Cleveland Health Clinic laat weten dat je peuters maximaal twee à drie keer per week in bad hoeft te doen. Voor zes- tot elfjarigen geldt dat echter als een minimum. En zodra je kroost (je wilt er nog niet aan denken) begint te puberen? Dan is het tijd voor hen om dagelijks te douchen. Natuurlijk geldt nog steeds dat je altijd logisch moet blijven nadenken. Als de kinderen buiten in de modder gespeeld hebben, dan is een snelle douche duidelijk een betere keuze dan aan de slag gaan met een washandje.

Lees ook: ‘Ik deed alsof ik flauwviel zodat mijn man onze zwangerschap niet kon aankondigen’

Bron: PureWow | Beeld: Pexels, Krisitina Paukshtite