Dit is wat je moet weten over je eerste menstruatie na je bevalling

menstruatie

Dit zijn de veranderingen waar je rekening mee moet houden

Na negen maanden zwangerschap moet je er eigenlijk niet aan denken, maar het hoort nu eenmaal bij het leven: je menstruatie start ook weer op. Maar na een bevalling zijn er de nodige veranderingen. Dit is wat je kunt verwachten.

Menstruatie na je bevalling kan lang duren

Een eerste belangrijke verandering in je menstruatie is waarschijnlijk het feit dat deze de eerste weken zal uitblijven. Als je een menstruatiekalender bijhoudt, dan kun je dus niet weer doortellen vanaf de laatste keer dat de rode vlag uithing. De eerste keer dat je ongesteld wordt na een bevalling, zal zo’n zes à acht weken op zich laten wachten. Dat is overigens: als je geen borstvoeding geeft.

Wanneer je wel borstvoeding geeft dan kan het tot zo’n drie maanden duren nadat je ophoudt met borstvoeding geven. Dit komt door het hormoon prolactine. Dat komt vrij wanneer je borstvoeding geeft. Dit hormoon onderdrukt de eisprong en de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Simpel gezegd: er valt dan niks te menstrueren. In sommige uitzonderingsgevallen kan er wel gewoon een menstruatiecyclus plaatsvinden. Dat is dan niks om je zorgen over te maken.

Regelmaat en producten

Ook kan een bevalling een behoorlijk verschil maken voor de regelmaat van je menstruatie. Vaak is het namelijk zo dat degenen die voor hun zwangerschap onregelmatig ongesteld waren, een veel grotere regelmaat zien wanneer hun menstruatiecyclus weer opstart. Ook de mate van afscheiding kan veranderen. Bovendien zul je even moeten wachten met het gebruik van tampons. Je kunt beter tot acht weken na je bevalling wachten, omdat de placenta een wond achterlaat in de baarmoeder die dan mogelijk nog niet geheeld is. Een tampon kan dan voor een infectie zorgen. Na acht weken is die wond weer geheeld. Wel een fijne bijkomstigheid: vaak is menstruatiepijn na een bevalling veel minder!

Anticonceptie en veiligheid

Nu heb je met een kleine spruit en een lichaam dat net een volledig persoon op de aarde hebt gezet waarschijnlijk wel even de handen vol. Direct voor een volgend kindje proberen staat bij de meeste mensen dan ook niet op de agenda. Het is hierom dan ook verstandig om gewoon anticonceptiemiddelen te gebruiken, want je kunt (ondanks het mogelijk uitblijven van je menstruatie) al vanaf vier tot zes weken na een bevalling weer zwanger worden! Als je eerder de pil gebruikte, dan zul je tot na het borstvoeden moeten wachten om hier weer mee te beginnen. Het oestrogeen in de pil kan namelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van je borstvoeding beïnvloeden. Wel bestaat er zoiets als een minipil die alleen progestageen bevat. Ook is een hormoonspiraaltje een mogelijkheid. Kortom: genoeg opties.

Lees ook: ‘Ik deed alsof ik flauwviel zodat mijn man onze zwangerschap niet kon aankondigen’

Bron: Ze | Beeld: Pexels, Sora Shimaza