Wat is een geboortecentrum?

Geboortecentrum

Goed om te weten!

Waarschijnlijk heb je de term weleens gehoord, maar wat houdt een geboortecentrum precies in? En wat zijn de verschillen met een bevalling thuis of in het ziekenhuis? 

Samenwerking

Wat is een geboortecentrum?

Een geboortecentrum, ook wel een geboortehuis genoemd, is een poliklinische kliniek waar je kunt bevallen. In dit centrum kun je ook begeleiding krijgen voor, tijdens en na de bevalling. Het is dus een alternatief voor vrouwen die niet thuis willen bevallen, maar ook niet in het ziekenhuis. Een geboortecentrum heeft een huiselijke sfeer en lijkt niet op een ziekenhuis. Wel bevindt het zich meestal vlakbij een ziekenhuis, mocht er meer hulp nodig zijn. Als je kiest voor een geboortecentrum zal jouw verloskundige je tijdens de bevalling begeleiden en kun je jouw eigen wensen aangeven. Bij verloskundige Amsterdam wordt je bijvoorbeeld ondersteund vanaf de kinderwens.

Voordelen van een geboortecentrum vs. een thuisbevalling

Er zijn een aantal redenen dat zwangere vrouwen kiezen voor een geboortecentrum in plaats van een thuisbevalling. De belangrijkste reden is de extra veiligheid die het poliklinische centrum biedt. Ze zijn namelijk volledig ingericht op de bevalling en indien nodig ben je snel in het ziekenhuis. Je kunt het zien als een soort compromis tussen de veiligheid van een ziekenhuis en het comfort van een huiselijke sfeer. Veel vrouwen hebben een hekel aan het ziekenhuis, maar willen niet thuis bevallen. In dit geval biedt een geboortecentrum dus een uitkomst. Ook zijn er een aantal voordelen ten opzichte van een bevalling in het ziekenhuis, waar we hieronder op ingaan.

Voordelen van een geboortecentrum vs. het ziekenhuis

Een voordeel dat vaak erg rustgevend is, is dat je altijd kunt bellen als je denkt dat je bevalling gaat beginnen. Dus als je denkt dat je weeën hebt, als je gewoon iets wil vragen of als je morele steun nodig hebt. Bij een geboortecentrum is er veel meer tijd en aandacht, terwijl je zelf de volledige regie hebt. Hoewel een bevalling in het ziekenhuis natuurlijk een goede keuze is, is het daar gewoon drukker. In een geboortecentrum is er meer tijd beschikbaar, zodat je goed voorbereid je bevalling tegemoet gaat.

Nadelen geboortecentrum

Dit artikel is niet compleet zonder ook de nadelen van een geboortecentrum te benoemen, en dit is het feit dat het meer geld kost. De kosten zijn afhankelijk van je persoonlijke informatie en het aantal kraamuren dat je nodig hebt, evenals de verzekering die je hebt. Aanvullende verzekeringen dekken soms meer kosten. Je betaalt bij een bevalling in een poliklinisch centrum in Nederland een wettelijke eigen bijdrage. Op het moment van schrijven is dit bedrag vastgesteld op €560,89. Iets dat je overigens ook betaalt als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak.  

De beste manier om achter de exacte kosten te komen, is door jouw individuele wensen te bespreken met een verloskundige van het geboortecentrum. Zij kunnen je precies vertellen waar je op moet rekenen. We hopen dat je door dit artikel beter weet wat een geboortecentrum kan betekenen. Als je overigens (zoals veel vrouwen) enorm opziet tegen de bevalling, heb je wellicht iets aan mindfulnesstips. 

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Pexels (Natalie Bond)