Zoveel extra geld kan je volgend jaar kwijt zijn voor je baby in de kinderopvang

De prijzen voor de opvang dreigen drastisch te stijgen

De noodklokken worden door ouders, medewerkers en kindercentra zelf geluid. Een nieuwe regeling kan er namelijk voor zorgen dat de opvang voor baby’s onbetaalbaar wordt voor ouders. Dit meldde het AD vanmorgen. Maar wat zijn ouders dan nu uiteindelijk meer kwijt?

Naar verwachting gaat het de ouders zoveel extra geld kosten om hun baby naar de opvang te brengen.

Nieuwe regels

De nieuwe regelgeving stelt dat het vanaf 1 januari 2o19 verplicht is om één leidster per drie baby’s van 0 tot 1 jaar aan te stellen. Op dit moment is het één leidster voor vier baby’s. Naar schatting van kinderopvangorganisaties gaat dit de ouders 15 tot 20 procent extra kosten. Dit komt ook voornamelijk omdat het Rijk deze kosten maar deels compenseert.

Hoeveel extra?

Steekproefgewijs wordt er een beeld geschetst van de kosten: de hoeveelheid kindertoeslag die ouders ontvangen is afhankelijk van de hoogte van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Maximaal kun je in 2018 230 euro per maand, per kind ontvangen. Het maximale uurtarief dat je vergoed krijgt is €7,45. De gemiddelde prijzen in de randstand en in kleinere dorpen variëren tussen de €7,45 en €9,00 per uur. Lopen deze kosten straks op met 15 tot 20 procent? Dan dienen ouders straks gemiddeld zo’n €1,50 per uur bij te leggen.

Petitie

Erik Vlutters, directeur van kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld en woordvoerder van een platform voor kindercentra, is vandaag gestart met de petitie ‘Kom op voor de Kinderopvang‘ om de maatregel van tafel te krijgen. Wat vind jij van deze nieuwe regelgeving? Deel het met ons in de Facebook-reacties.

Lees ook: Psychologen waarschuwen: déze dingen mag je nooit tegen je kind zeggen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: pxhere