‘Is het raar dat ik absoluut niet wil dat mijn zus mijn kinderen borstvoeding geeft?’

borstvoeding pexels
Haar zus en een goede vriendin van haar doen dit wel voor elkaars kinderen, maar deze vrouw vindt het maar vreemd

Als jij en je zus of goede vriendin ongeveer in dezelfde periode kinderen hebben gekregen, kun je een hoop voor elkaar betekenen. Af en toe een keer oppassen, de kinderen van of naar de dagopvang brengen en ga zo maar door. Sommige vrouwen geven elkaars kroost zelfs borstvoeding. Deze vrouw zoekt online advies en vraagt zich af: ‘Is het raar dat ik niet wil dat mijn zus mijn kinderen borstvoeding geeft?’

Drie moeders

De reden dat Emma* zich uit op een online forum, is een conflict dat is ontstaan over het geven van borstvoeding. Zij, haar zus en de beste vriendin van haar zus hebben allen kinderen. Emma zelf heeft er eentje van acht maanden en een van twee. Haar zus heeft een baby van drie maanden, eentje van twee én eentje van vier. En om het plaatje compleet te maken: de beste vriendin van haar zus heeft een jonge baby en een driejarig kind.

‘We geven allemaal borstvoeding’

De overeenkomst tussen Emma, haar zus en de andere moeder, is dat ze alledrie borstvoeding geven. Emma: “Er is ook een verschil: mijn oudste kind krijgt geen borstvoeding meer. Vanaf dat hij een jaar was al niet meer. Dat ben ik ook van plan met mijn jongste. Mijn zus en haar beste vriendin geven al hun kinderen nog wel borstvoeding. Ook de oudere kinderen.”

Elkaars kinderen aan de borst

Nog een verschil tussen Emma en de twee andere moeders: haar zus en haar beste vriendin geven elkaars kinderen borstvoeding. Rechtstreeks uit de borst. Dit geldt ook voor de oudere kinderen. En als ze met z’n allen bij elkaar zijn, lopen de kinderen inmiddels niet per se naar hun eigen moeder toe om te drinken. Ze lijken geen voorkeur meer te hebben.

‘Ze wilde mijn kinderen ook de borst te geven’

Tijdens een familiefeestje, klaagde Emma over het feit dat ze niet met haar vriendin uit kon gaan en alcohol kon drinken, vanwege de borstvoeding. “Ik had het tegen mijn oudste zus – eentje met zeven kinderen – en liet doorschemeren dat ik misschien wilde overstappen naar kunstvoeding. Zodat ik mijn kinderen ook makkelijker bij hun opa en oma kon laten verblijven.”

De andere zus met twee kleine kinderen bood daarop aan om ook Emma’s kinderen borstvoeding te geven. Zodat ze niet hoefde over te stappen op kunstvoeding. “Misschien keek ik een beetje smerig toen ze dat zei”, geeft Emma toe. “Ze bood daarna nog aan om het eventueel eerst te kolven.”

Vlam in de pan

Emma sloeg dat aanbod af en praatte met haar oudste zus weer verder over kunstvoeding. “Niet om mijn andere zus te pesten of zo”, verduidelijkt Emma. “Maar gewoon omdat ik oprecht erover nadenk te stoppen met borstvoeding.” Even later kwam de jongere zus met de kinderen weer terug en vertelde Emma dat ze het niet leuk vond hoe ze reageerde. Haar exacte woorden: “Je kunt ook gewoon eerlijk zeggen dat je het een raar en bizar voorstel vond. In plaats van me express ongemakkelijk te laten voelen.”

‘Ja, ik vind het een raar idee’

Daarop reageert Emma nogmaals op het voorstel van haar zus. Ditmaal een stuk feller: “Ja, ik word er f*cking ongemakkelijk van en nee, ik kan het niet waarderen. Maar jij en je beste vriendin moeten natuurlijk zelf weten wat jullie doen. Niets van wat ik zei was aan jouw adres persoonlijk gericht.”

Boze blikken

Haar zus en haar beste vriendin die ook aanwezig was, vertrokken redelijk snel na deze woordenwisseling. Met boze blikken liepen ze de deur uit. Kort daarop werd Emma geconfronteerd door haar ouders. Zij vonden dat ze te heftig had gereageerd en dat ze haar zus en diens beste vriendin belachelijk had gemaakt. Emma: “De eerste keer heb ik haar aanbod vriendelijk afgeslagen. Maar ik weet dat ik de tweede keer een beetje fel was. Toch is dat wel oprecht hoe ik erin sta.”

Reacties

Emma deelt haar verhaal omdat de kwestie heeft geleid tot een ruzie. Haar zus reageert niet meer op haar berichten en ze voelt zich daar vervelend over. Terecht, volgens een groot aantal mensen die onder haar stuk reageren. Zij kaarten aan dat elkaars kinderen borstvoeding geven in heel veel culturen en landen de normaalste zaak van de wereld is. Emma’s reactie op het voorstel van haar zus was niet juist, vinden ze. Ben jij het daarmee eens?

*Emma is een verzonnen naam. Degene die het stuk heeft geschreven deed dit onder de naam ‘aitabetus’

Lees ook: Bizar: schoonmoeder vraagt zwangere vrouw te wachten met bevallen tot na de verbouwing

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Wendy Wei via Pexels