Kabinet hakt knoop door: basisscholen toch een week eerder kerstvakantie

basisscholen kerstvakantie

De kans op coronabesmettingen zou hierdoor kleiner zijn

Het was de afgelopen weken een veelbesproken onderwerp: het wel of niet vervroegen van de kerstvakantie voor het onderwijs. Het demissionair kabinet heeft vandaag dan toch de knoop doorgehakt om basisscholen een week eerder dicht te laten gaan. Dit zal het kabinet vanavond tijdens de persconferentie bekendmaken, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws en AD. Het vervroegen van de kerstvakantie voor basisscholen zou ervoor zorgen dat kinderen onderling minder contact hebben en zo de kans op coronabesmettingen verkleinen. 

Scholen eerder dicht

Hoewel het Outbreak Management Team (OMT) er bij het demissionair kabinet al langer op aandrong om een week aan de kerstvakantie toe te voegen, werd dit advies lange tijd genegeerd. Het kabinet wilde alles op alles zetten om de scholen open te houden en leerachterstanden tegen te gaan. Vlak voor de geplande persconferentie van vanavond gaan de ministers dus toch overstag.

Omikronvariant

Dat heeft alles te maken met de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. “Over die variant weten we nog weinig, maar wat we er wel over weten is weinig geruststellend”, liet demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gisteren weten.

Noodopvang, afstandsonderwijs en kinderopvang

Waar de kerstvakantie anders op 24 december zou beginnen, is dat nu dus een week eerder. Verdere details zullen later worden bekendgemaakt, schrijft AD. Volgens de krant gaat de noodopvang voor ouders met essentiële beroepen wel door. Afstandsonderwijs via de computer is op zo’n korte termijn echter niet meer te regelen, waarschuwt de Algemene Onderwijsbond (AOb) al. Of de kinderopvang ook een week eerder dichtgaat voor de kerstvakantie, is tevens nog niet duidelijk.

Vanavond om 19:00 uur is er weer een persconferentie, waarin Mark Rutte en Hugo de Jonge de nieuwe maatregelen zullen toelichten. De verwachting is dat de avondlockdown tot en met 14 januari zal gelden.

Lees ook: Een week eerder kerstvakantie? De meeste ouders zijn ertegen

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: Unsplash, CDC