Wat doe je als je kind niet kan slapen? Met deze tips lukt het wel!

slapen
Met deze tips komt je kind wél in slaap

Veel ouders herkennen dit probleem: je kind kan de slaap niet vatten. Je wil natuurlijk graag dat als je kind naar bed gaat, hij of zij meteen in slaap valt en lekker doorslaapt. Helaas lukt dit bij veel kinderen niet en slapen ze erg slecht. En dat terwijl slaap heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Slaap kindje slaap…

Slaapprobleem

Volgens de site oudersvannu.nl heeft 8,1 procent van de vier- tot twaalfjarigen inslaapproblemen. Dit houdt in dat ze er langer dan een half uur over doen om in slaap te vallen. Dit kan liggen aan het feit dat ze bang zijn in het donker of niet alleen willen zijn. Ook kan het komen omdat je kind honger heeft. Maar, nog veel vaker komt het door ingesleten gewoontes: en díe kun je veranderen.

Gewoontes

Een van die gewoontes is bijvoorbeeld dat je kind steeds uit bed komt. Nog een slokje water, nog even iets vertellen: hierdoor vallen ze veel later in slaap dan zou moeten. Wees duidelijk en zorg voor regelmaat. Geef duidelijk aan wanneer het bedtijd is en kondig dit op tijd aan. Zorg ook voor een vast ritueel: tandenpoetsen, pyjama aan, plassen, slokje water: als je kind hierop ingesteld is hoeven ze daarna niet meer uit bed om naar de wc te gaan of een slokje water te drinken. Als je kind uit bed komt om nog iets te vertellen, reageer dan niet inhoudelijk maar zeg iets in de trant van “de dag is voorbij, ga maar weer lekker naar bed.”

Angst

Is je kind bang in het donker of vindt hij of zij het niet prettig om alleen te zijn? Praat hierover en los het op met een knuffel en een bedlampje. Een foto van papa en mama op het nachtkastje en het licht aan op de gang kan ook helpen. Zeg ook tegen je kind dat je best nog even wakker mag liggen, want daar rust je ook van uit. Dan gaan ze niet liggen tobben over het feit dat ze de slaap niet kunnen vatten.

Tips

Voor een goede nachtrust is regelmaat dus erg belangrijk. Zorg voor een regelmatig slaappatroon door je kind iedere avond op de zelfde tijd naar bed te sturen. Hanteer ook altijd hetzelfde ritueel voordat hij of zij gaat slapen. Geef je kind geen eten vol suiker voor het slapen gaan, want dit kan de slaapkwaliteit verslechteren. Ook helpt veel bewegen en lekker buiten spelen om goed te slapen. Overweeg ook om je kind geen tv te laten kijken vlak voor het slapen gaan, hierdoor kunnen ze vaak slecht slapen.

Bedtijden

Oudersvannu.nl heeft het volgende lijstje opgesteld over hoeveel slaap een kind nodig heeft en wat de ideale bedtijd is:

Aantal uur slaap:

  • 4 en 5 jaar: 12 uur
  • 6 t/m 9 jaar: 11 uur
  • 10 en 11 jaar : 10 uur
  • 12 jaar: 9 uur

Bedtijd:

  • 4-6 jaar 18.30-19.15 uur
  • 7-8 jaar 19.30-20.00 uur
  • 9-10 jaar 20.00-20.30 uur
  • 10-12 jaar 21.00 uur

Lees ook: Kinderpsycholoog legt uit: zo ga je met de woedeaanvallen van je kind om

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Oudersvannu | Beeld: Pexels