‘Mijn broer helpt zijn hoogzwangere vrouw nergens mee. Moet ik ingrijpen?’

ingrijpen

‘Hij was in geen velden of wegen te bekennen’

De broer en schoonzus van Jacob* verwachten hun eerste kind. In het begin leek het erop dat Jacobs broer een betrokken vader zou gaan worden, maar de laatste tijd helpt hij zijn zwangere vrouw nergens meer mee. Jacob vraagt zich af of hij zich in de situatie moet mengen, omdat het hem zorgen baart. Op Reddit vraagt hij lezers om advies.

Betrokken in het begin

“Mijn broer en zijn vrouw maakten een paar maanden geleden bekend dat ze hun eerste kind verwachten”, begint Jacob zijn verhaal. “Ik was meteen enthousiast en blij voor hen. Zelf heb ik enorm veel zin om oom te worden en leuke dingen met mijn neefje of nichtje te gaan doen. De zwangerschap verliep ook van begin af aan goed en mijn broer was overal bij betrokken. Hij ging mee naar de echo’s, zorgde goed voor zijn vrouw en hielp met de benodigde inkopen. Toch is dat de laatste paar weken ineens drastisch veranderd.”

Ineens alles alleen doen

Inmiddels zit Jacobs schoonzus in het derde en laatste trimester van de zwangerschap. “Ze heeft het zwaar en is alleen nog maar bezig met de voorbereidingen op de bevalling. Mijn broer blijft ineens tot laat op zijn werk hangen, of hij gaat dingen met zijn vrienden doen in de stad. Hij neemt totaal geen verantwoordelijkheid meer en helpt mijn schoonzus nergens mee. Ze moest alleen naar de laatste paar echo’s en het hele huishouden komt op haar schouders terecht, terwijl ze eigenlijk met zwangerschapsverlof is. Ze heeft er al meerdere keren tegen mij over geklaagd, omdat het haar veel stress oplevert. Dat is natuurlijk niet goed, zowel voor haarzelf als voor de baby.”

Nergens te bekennen

Een paar dagen voordat Jacob zijn bericht schreef, is er een bom gebarsten. “Mijn schoonzus moest ineens naar het ziekenhuis, omdat ze behoorlijk bloedde. Na een controle bleek dat zowel zij als de baby helemaal oké waren. Mijn broer was in geen velden of wegen te bekennen en heeft de hele dag geen contact met mijn schoonzus gehad. Ik heb hem tien keer gebeld en kreeg telkens zijn voicemail. Uiteindelijk kwam ik erachter waar hij was: hij zat met zijn vrienden in de kroeg.”

Met z’n allen helpen

Jacob was woedend. “Ik ben naar hem toe gegaan en heb hem de huid vol gescholden. Wat denkt hij wel niet? Hij had zelfs het lef om mij ervan te beschuldigen dat ik een affaire met zijn vrouw heb, omdat ik haar wél help met zwangerschapsdingen. Ik beschouw haar als een vriendin, omdat ze al zo lang in onze familie is. Ik keek altijd tegen mijn broer en haar op en hoopte dat ik ooit zelf zo’n relatie zou krijgen. Nu ben ik daar niet zo zeker meer van, vooral aangezien mijn broer helemaal niets meer van zich laat horen. De rest van de familie helpt mijn schoonzus, dus dat komt goed. Moet ik het gesprek met mijn broer aangaan, of het laten en me vooral richten op de baby?” Wat zou jij tegen Jacob zeggen?

*De naam in dit artikel is gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam Pristine-Original979.

Lees ook: ‘Ineens stuurde hij een appje waarin stond dat hij wilde scheiden’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Sylwia Bartyzel