Oma biecht op: ‘Ik weiger om ’s nachts op de kleinkinderen te passen’

oma kleinkinderen

‘Eindelijk wil ik tijd voor mezelf en mijn carrière hebben’ vertelt de jonge oma

Het is in veel gezinnen heel normaal dat de kinderen regelmatig bij opa en oma ondergebracht worden, maar niet iedere grootouder zit daarop te wachten. Ook Janny* vindt dat ze al genoeg voor haar kinderen heeft betekend. Dat wordt haar alleen niet in dank afgenomen.

Nachtje oppassen

“Toen mijn eerste kleinkind nog een baby was, paste ik weleens een nachtje op. Dan hadden mijn zoon en schoondochter ook even een momentje voor zichzelf. Maar hoe meer kleinkinderen er kwamen, hoe minder graag ik dat doe. Het is gewoon te veel”, zo lucht Janny haar hart op het forum Reddit.

Jonge moeder

Janny kan niet genoeg benadrukken dat ze wel heel veel om haar kleinkinderen geeft. “Zelf was ik een heel jonge moeder, dus een groot deel van mijn jonge jaren heb ik besteed aan werken en zorgen voor de kinderen. Ik wil er nog steeds voor mijn kinderen zijn, maar tegelijkertijd wil ik nu reizen en eindelijk tijd voor mezelf en mijn carrière hebben.”

Meer hulp gevraagd

“Vandaag kwamen mijn drie kinderen over de vloer en ze vertelden me dat ze met zijn drietjes hadden overlegd. Ze hadden allemaal het gevoel dat ik niet genoeg help met de zorg voor de kleinkinderen. Ook vroegen ze me of ik elke vrijdag- en zaterdagnacht op kan passen, zodat de ouders tijd voor zichzelf en elkaar hebben. Ik heb ze nee verkocht, ik vind twee dagen per week op zeven kleinkinderen passen veel te vermoeiend. In kleinere groepjes of wat minder vaak, zou het nog oké zijn.”

Stressvol voor de ouders

Dat antwoord stemt de kinderen van Janny niet vrolijk. “Ze waren helemaal niet blij. Ze vonden dat ik als oma ervoor moet zorgen dat het niet te veel wordt voor hen als ouders. Ik snap dat mijn kinderen gestresst zijn, helemaal nadat ze wekenlang in lockdown zaten met de kleinkinderen. Ik vind het ook prima om nu weer wat vaker op te passen. Maar ik wil niet iedere week mijn weekend opgeven voor de kleinkinderen, maakt dat me nu zo’n slecht persoon?”

Voet bij stuk houden

Janny’s kinderen vragen hun moeder om het voorstel toch nog eens te overwegen, maar de jonge oma laat zich niet ompraten. “Ik houd voet bij stuk. Ik weet dat ze alledrie nog meer kinderen willen. Wat verwachten ze van me als er straks nog meer kleinkinderen zijn?” Gelukkig kan Janny op het forum rekenen op veel steun: “Laat je kinderen maar eens om en om op al hun neefjes en nichtjes passen, dan weten zij hoe vermoeiend zeven kinderen kunnen zijn.” “Waarom verdienen je kinderen een vrij weekend en jij niet? Ze zouden juist dankbaar moeten zijn voor iedere keer dat je oppast, dat is niet vanzelfsprekend.”

*Janny is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam purplepoppysunrise.

Lees ook: Bizar: schoonmoeder houdt na zware bevalling schoondochter de baby als eerste vast

Bron: Reddit | Beeld: Piqsels