‘Ik weiger voor de studie van mijn stiefdochter te betalen’

studie stiefdochter

‘Ik wil niet nog meer geld verspillen aan haar studie’

Emil* is al tien jaar getrouwd met Ramona. Zij heeft een dochter uit een eerder huwelijk, Sylvie, die op dit moment in het eerste jaar van haar studie zit. Sylvie droomt ervan om dokter te worden, maar Emil ziet dit nog niet zo gauw gebeuren. Hij wil daarom niet voor de studie van zijn stiefdochter betalen en suggereert dat Sylvie beter een andere studie kan kiezen. Dit zorgt echter voor flinke ruzie met Ramona en Sylvie. Op Reddit vraagt hij om advies.

Doktersdroom

Een kind dat dokter wil worden? Daar zou bijna elke ouder wel voor tekenen. Het enige probleem is dat zo’n studie behoorlijk wat kost, en studiefinanciering niet overal gegarandeerd is. “Sylvie studeert op dit moment biologie, en doet daar allerlei vakken bij die vereist zijn voor een studie geneeskunde. Al toen ze heel klein was, droomde ze erover om mensen te helpen”, legt Emil uit. “Maar er is één probleem: ze doet het gewoon niet goed op school.”

Cijfers

Emil legt uit dat Sylvie tot nu toe al een aantal van haar bèta-vakken niet of nauwelijks heeft gehaald. Haar gemiddelde wordt echter omhoog getrokken naar een magere 7 door de niet-wetenschappelijke vakken die ze moet volgen. “Nu ben ik geen dokter. Ik ken geen dokters. Maar ik heb het uitgezocht, en één van de belangrijkste dingen waar geneeskunde-studies naar kijken, is een uitblinkend gemiddelde en hoge cijfers in de bèta-vakken. Met Sylvies cijfers zal ze nergens aangenomen worden.”

Meer dan een cijferlijst

Emil legt op Reddit uit dat Ramona de zorgen om haar dochter echter niet deelt. “Volgens haar kijken selectiecommissies ook naar andere dingen. Zo heeft Sylvie een mooi cv opgebouwd met vrijwilligerswerk. Maar ik zei dat een school daar niks om geeft als de cijfers niet óók goed zijn.” Omdat Ramona weigert het gesprek aan te gaan met haar dochter, besluit Emil zelf in te grijpen.

Ruzie

“Toen ze laatst thuiskwam voor een vakantie, stelde ik voor dat ze een andere studie uitzoekt. Op deze manier gaat het haar gewoon niet lukken om dokter te worden.” Harde woorden, maar Emil had er de beste bedoelingen mee. Sylvie wil hier echter niks van weten en haalt direct haar moeder erbij. Zo komt Emil lijnrecht tegenover zijn vrouw en stiefdochter te staan, en escaleert de situatie nog verder.

“Ik ben er niet trots op, maar ik verloor mijn geduld. Ik riep dat ik niet nog meer geld ging verspillen aan iets dat Sylvie niet zou lukken. Tenzij ze een andere studierichting kiest, ga ik haar volgende semester niet betalen.” Oei!

“Ik ben niet rijk. Als ze het tóch niet redt om geneeskunde te studeren, heb ik verder geen geld om te besteden”, verdedigt hij zijn uitspraken. Toch voelt Emil zich behoorlijk schuldig. Had hij de situatie dan misschien toch anders kunnen aanpakken?

*Alle namen in dit stuk zijn verzonnen. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam Material-Economy2823.

Lees ook: Hulp gevraagd: ‘Ik denk dat mijn vriend liegt over zijn studie geneeskunde’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Energepic Com