Opvoedkwestie: ‘Mijn dochter heeft haar tablet kapotgemaakt, moet ze zelf voor een nieuwe betalen?’

dochter tablet

‘Met het zakgeld dat ze krijgt, gaat dat wel even duren’

Nico* en zijn vrouw zijn het niet altijd eens over de opvoeding van hun 7-jarige dochter. Vooral wat zakgeld en nieuwe spullen betreft, levert dit lastige kwesties op.

Nieuwe tablet

“Zo’n vijf maanden geleden gooide mijn dochter woedend haar tablet tegen de muur nadat ze een spelletje had verloren. Het apparaat was daarna kapot. Ze kwam naar me toe en zei: ‘Papa, we moeten naar de winkel om een nieuwe te kopen'”, zo vertelt Nico op de website Slate. Hij wil echter dat zijn dochter een wijze les haalt uit dit voorval en weigert zomaar een nieuwe tablet voor haar te kopen.

Zakgeld

“Ik vertelde mijn dochter dat ze haar zakgeld moet sparen om een nieuwe tablet aan te schaffen. Ze krijgt geld voor de klusjes die ze in huis doet, wat meestal neerkomt op 5 euro per week. Haar zelf laten betalen lijkt me een goede manier om haar spullen meer te laten waarderen en te leren dat je soms hard moet werken om iets te kunnen betalen.”

Lesje geleerd

De vrouw van Nico denkt daar anders over. “Ze vindt dat onze dochter haar lesje wel geleerd heeft, na vijf maanden zonder tablet. Ze wil dat onze dochter haar zakgeld aan andere dingen uit kan geven en vindt dat het onze taak is om voor bepaalde spullen te zorgen, waaronder technologie. Daarom wil mijn vrouw onze dochter een tablet geven op haar verjaardag volgende maand. Het geld dat ze tot nu toe gespaard heeft, gaat dan naar haar spaarrekening.”

Niet toegeven

Dat brengt Nico aan het twijfelen. Want eerlijk is eerlijk, ook hij mist de tablet weleens: “Ik wil dat mijn dochter weer een tablet heeft. Als ik even tijd voor mezelf nodig heb, kan ik haar gewoon achter de tablet zetten. En het is handig tijdens lange autoritten, om haar bezig te houden. Helemaal nu alles online is, is het echt onhandig dat ze haar tablet kapot heeft gemaakt.” Ook rekent Nico uit dat het nog eens zes maanden duurt voordat zijn dochter een nieuw apparaat kan veroorloven.

Wel of niet cadeau geven?

“Ik wil mijn dochter de waarde van haar spullen leren kennen”, benadrukt Nico nogmaals. “En ik wil haar leren dat haar acties gevolgen hebben. Ik wil eigenlijk niet terugkomen op een besluit dat ik heb genomen, want dat zou laten zien dat onze beslissingen als ouders beïnvloedbaar zijn. Maar het voelt ook gemeen om haar een heel jaar zonder tablet door te laten brengen. Ze is ook maar een kind.”

Nico vraagt nu wat hij het beste kan doen. Moet hij zijn dochter toch een tablet cadeau doen of haar zelf laten doorsparen? Wat denk jij?

Lees ook: ‘Mijn vrouw is boos omdat ik me niet aan onze genderneutrale opvoeding heb gehouden’

Bron: Slate | Beeld: Pexels