Science says: vloeken in het bijzijn van je kind is niet altijd erg

kind

Gek genoeg kan het de band binnen het gezin versterken

Oké, het is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Soms floep je er echter een woord uit in het bijzijn van je (klein)kind, waarvan je denkt dat je dat beter niet had kunnen doen. Wat blijkt nu? Daar hoef je je echt niet altijd schuldig om te voelen, want dat zou geen kwaad kunnen. Het zou zelfs een aantal voordelen met zich meebrengen!

Eerlijkheid

We letten altijd heel erg op wat we zeggen als we rond kinderen zijn en proberen niet te vloeken, maar als je je favoriete servies laat vallen of je teen aan een tafelpoot stoot, kan er wel eens wat uitfloepen. Maar eigenlijk is het wel goed om zo af en toe een scheldwoord te zeggen, zo zegt Dr. Emma Byrne, auteur van Swearing is Good for You: The Amazing Science of Bad Language. Het kan je (klein)kind namelijk helpen om de taal beter te begrijpen. Daarnaast wordt vloeken in verband gebracht met eerlijkheid, een sterkere woordenschat, geloofwaardigheid en het helpen met het verwerken van woede, iets wat kinderen juist nodig hebben.

“Vaak proberen we kinderen niet bloot te stellen aan negatief taalgebruik tot ze oud genoeg zijn om hier goed mee om te gaan”, aldus Byrne. “Maar ik vind het beter als ouders hun kinderen met empathie en in een veilige omgeving leren omgaan met scheldwoorden.” Dat is natuurlijk waar, ze kunnen dit soort dingen beter van jou leren dan van leeftijdsgenootjes.

Pijngrens

Dat schelden en vloeken ook fysiek kan helpen, blijkt uit een onderzoek dat liet zien dat zowel volwassenen als kinderen beter tegen fysieke pijn kunnen wanneer ze een vloek uitroepen. Je pijntolerantie stijgt dan opeens met vijftig procent! Andere onderzoeken toonden aan dat vloeken de band binnen het gezin kan versterken en dat het een goede manier is om met emoties om te gaan en stress en stoom af te blazen. Dat worden dus minder ruzies binnen het gezin, gek genoeg. Hou je de volgende keer dus niet in als je je teen weer eens stoot…

Lees ook: Expert deelt hoe vaak je badspeeltjes van je kinderen moet wassen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels