5 tips om meer slaap te krijgen als kersverse ouder

ouders meer slaap

Als moeder van een baby is het niet altijd makkelijk om genoeg rust te pakken

Als kersverse ouder staat je hele leven op zijn kop. Plotseling heb je een kleintje die volledig afhankelijk van jou is en veel zorgt vraagt. Dat geef je natuurlijk met liefde, maar de eerste maanden na de geboorte van je kleine kunnen behoorlijk slopend zijn. Bijna alle nieuwe moeders krijgen te maken met een slaaptekort. Gelukkig zijn er een paar makkelijk tips die kunnen helpen om je net wat beter te laten slapen in deze prachtige maar hectische tijd.

1. De juiste voeding

Uitgebreid koken zit er aan het begin van het moederschap misschien niet meer zo vaak in, maar een gezonde maaltijd op tafel zetten blijft belangrijk. Als je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, voel je je niet alleen energieker, je kunt ook beter slapen. Bedenk ook dat je vaak al veel gezondheidswinst kunt maken op je tussendoortjes. Een handje nootjes, een banaan of een ander stuk fruit eet je ook heel makkelijk weg en je scoort er meteen wat belangrijke voedingsstoffen mee.

2. Blijf bewegen

Sporten is wel het laatste waar je hoofd naar staat als je uitgeput bent. Maar beweging kan je juist meer energie geven én je vervolgens net wat makkelijker laten slapen. Zweten in de sportschool is niet nodig: wandelen met je kindje in de buggy of fietsen met een kinderzitje is óók beweging. Zo combineer je lichaamsbeweging en het moederschap op een toegankelijke manier. Voor je kleine ook nog eens heel leuk, want buiten is er van alles te ontdekken.

3. Een routine

Hoewel je leven door het ouderschap totaal anders uit gaat zien, is het een aanrader om langzaam maar zeker weer een routine op te bouwen. Een vaste bedtijd helpt je om beter in slaap te vallen. Als je baby rond middernacht toch weer een flesje wil, dan heb je in ieder geval alweer wat uurtjes slaap gepakt. Ook vaste etenstijden aanhouden (voor jezelf) geven je hoofd en je lichaam meer rust.

4. Zorg voor een rustige slaapkamer

Richt je omgeving zo in dat je ’s nachts sneller en dieper kunt slapen. Licht is bijvoorbeeld een bepalende factor. Pak overdag zoveel mogelijk zonlicht mee, en dim ’s avonds juist de lampen. Zo blijft je bioritme ook als drukke moeder intact. Vermijd schermen met blauw licht in de avond. Op veel smartphones kun je een filter voor dit blauwe licht instellen. Frisse lucht helpt ook voor een goede nachtrust, dus laat het raam in je slaapkamer open staan.

5. Accepteer

Staat het huilen je soms nader dan het lachen als iemand weer begint over hoe mooi deze tijd is? En lig je soms wakker door de vraag of je wel een goede moeder bent? Natuurlijk houd je ontzettend veel van je kindje, maar de eerste maanden (of jaren) met een baby zijn tegelijkertijd ook wel de zwaarste in je leven. Weet dus dat je daar niet alleen in bent. Ook je af en toe ergeren aan je kleine schat is hartstikke normaal. Door de vermoeidheid kun je niet 24/7 in een goede bui zijn, dus je bent niet de enige bij wie die roze babywolk soms meer een grijze donderwolk wordt. Accepteer dat je soms uitgebrand bent, maar sta ook stil bij deze bijzondere periode. Je komt erdoorheen en bouwt prachtige herinneringen op. Ooit is dat slaaptekort verleden tijd.

Lees ook: 10 momenten na de bevalling waarover je nooit iemand hoort

Bron: MindBodyGreen | Beeld: Unsplash