Slimme spruiten: baby’s zien al heel vroeg goed en kwaad

baby staart

Is dit wat het betekent als een baby je aanstaart?

Natuurlijk kun je op je eigen manier gesprekken voeren met je kleine spruit, maar verder dan wat gebrabbel komt het meestal niet. Toch gebeurt er veel in de koppies van de allerkleinsten, ontdekte een Japanse universiteit. Baby’s kunnen namelijk al heel vroeg goed en kwaad zien.

Onderzoek

Ongeveer 120 baby’s waren onderdeel van het onderzoek van de Japanse Osaka University. Het doel? Meer begrijpen over hoe de allerkleinsten non-verbaal communiceren. Want tja, naast huilen en kirren zijn er weinig duidelijke signalen om het humeur van je kleintje aan af te lezen. Dit werd op een creatieve manier opgelost in het onderzoek. Zo werd er gebruikgemaakt van eye tracking – waarmee gemeten kon worden waar de kindjes naar keken.

Klappen

Het onderzoek zat als volgt in elkaar. In een eerste ronde kregen de baby’s twee karakters te zien op een scherm. Het karakter waar ze het langst naar keken, werd vervolgens ‘vernietigd’. In ronde twee kregen de kleintjes een video te zien waar het ene karakter het andere personage slaat. In deze ronde merkten de onderzoekers dat de baby’s er vaker voor kozen om het ‘slechte’ karakter te vernietigen door er langer naar te kijken.

Conclusie

Hieruit maakten de onderzoekers op dat zelfs de allerjongsten dus een besef van goed en kwaad hebben. “We ontdekten dat de baby’s ervoor kozen om het agressieve personage te straffen door hun blik naar die persoon te richten en te vergroten”, legt onderzoeker Yasuhiro Kanakogi uit. “Dit wijst erop dat baby’s al op zeer jonge leeftijd een vorm van moraliteit bezitten. De moraal is namelijk een belangrijk, maar mysterieus iets dat ons menselijk maakt. Dat dit experiment nu aantoont dat het al aanwezig is op zo’n jonge leeftijd, is natuurlijk alleen maar positief”, concludeert hij.

Lees ook: 40 babynamen uit de jaren 90 die een comeback maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: HLN, Eurekalert | Beeld: Unsplash, Michal Bar Haim