Moeder worden van een tweede kindje: dit kun je verwachten

tweede kindje

Met een tweede baby gaat je leven er opnieuw anders uitzien

Het moederschap kan je hele leven op zijn kop zetten. Je moet je dagen anders indelen, bent plotseling verantwoordelijk voor een kleine baby, hebt slapeloze nachten en leeft misschien wel op een roze wolk. Na een eerste kindje weet je misschien beter wat je kunt verwachten, maar vergeet niet dat het krijgen van een tweede baby opnieuw je leven op de schop kan gooien. Dit is wat je kunt verwachten als er een tweede in aantocht is.

Je geeft jezelf over aan het ouderschap

Psycholoog Edward Christophersen valt het op dat ouders die een tweede kind krijgen, merken dat ze zichzelf echt overgeven aan het ouderschap. “Wanneer je één kind hebt, kun je nog een deel van je leven van vóór het ouderschap intact houden,” vertelt Christophersen aan Parents. Zodra de tweede baby er is, kun je ieder momentje voor jezelf wel vergeten. Als de een aan het slapen is, is de ander wakker, waardoor er minder me-time-momentjes overblijven. Dit is voor veel ouders opnieuw een grote omschakeling en vooral in de eerste weken kan dat behoorlijk wat vermoeidheid opleveren.

De verhoudingen in het gezin verschuiven

Als je eerste kind grote broer of zus wordt, is dit een grote verandering in de samenstelling van de familie. Je bent niet meer het enige speelmaatje of de enige steun en toeverlaat van je kinderen: ze hebben elkaar. Voor veel ouders is het iets heel bijzonders om te zien hoe hun kinderen met elkaar om leren gaan. Je gezin maakt als het ware een transformatie door en de verhoudingen kunnen anders komen te liggen met een tweede kindje. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de ene baby een echt moederskindje is, terwijl het andere kind meer naar papa toe trekt.

Je weet dat je het kunt

Je hebt al een eerste zwangerschap gehad en weet hoe de eerste maanden met een baby eruitzien. Hoewel het met een tweede een stuk drukker wordt, kun je jezelf er altijd aan herinneren dat je eerder voor een baby hebt gezorgd en dat je dit kunt. Dat kan voor veel ouders een geruststelling zijn. Hoe moe je ook bent, je kunt als moeder van twee opeens verbazingwekkend veel doen in een dag.

Je beleeft het moederschap anders

Een tweede kindje is meestal geen kopie van zijn oudere broer of zus. Ieder kind doorloopt een andere ontwikkeling en heeft een andere persoonlijkheid. Wees er dus op voorbereid dat niet alles gaat zoals je het eerder hebt meegemaakt. Daarbij komt kijken dat je nu de aandacht moet verdelen over je kinderen. De opvoeding van de tweede kun je daardoor heel anders beleven. In plaats van steeds uit te kijken naar de volgende mijlpaal, blijven veel moeders bij het tweede kindje vaker stilstaan bij de huidige fase. Je weet immers nu dat de babytijd zó voorbij vliegt.

Lees ook: Ergernissen die bijna alle zwangere vrouwen hebben

Bron: Parents | Beeld: Pexels