‘Mijn vriendin is boos omdat mijn dochter bijna dezelfde naam krijgt als haar kind’

naam

‘Ze vindt dat ik de naam moet heroverwegen’

Bente* is zwanger van heer eerste kindje, een dochter. Ze wil het meisje vernoemen naar een belangrijk persoon uit haar verleden. Waar de vrouw niet bij heeft stilgestaan, is dat het kind van een van haar vriendinnen een vergelijkbare naam heeft. Op het forum Reddit deelt ze haar verhaal. 

Zwanger van eerste kindje 

“Ik ben zwanger van mijn eerste (en waarschijnlijk enige) kindje”, begint Bente haar verhaal. “Toen ik erachter kwam dat het een meisje was, wist ik meteen dat ik haar Nora wilde noemen. Een vriendin van de familie heet ook Nora, ik ben met haar opgegroeid.” Nora was ouder dan Bente, maar de twee waren onafscheidelijk. “We waren beide heel artistiek en konden hele filosofische gesprekken over het leven voeren.”

Vernoemd naar vriendin 

Toen Nora iets ouder werd raakte ze gehandicapt. Het enige kind van Nora was drugsverslaafd en kwam uit een afkickkliniek. Bente begeleidde hen destijds, waardoor het echt als familie voelt. “Nora stierf aan het begin van de pandemie aan het coronavirus. Het was de druppel bovenop de gezondheidsproblemen die ze al had”, vertelt Bente. “Toen ik erachter kwam dat ik een meisje verwachtte, vond ik het een mooi idee om haar naar Nora te vernoemen. Daarnaast is het een korte, makkelijke naam, iets dat mijn partner en ik ook graag wilden.” Nora leek dus de perfecte naam voor de baby te zijn.

Vergelijkbare namen 

Toen Bente de geboortekaartjes (met de hand) aan het maken was, gaf ze een kleine groep vrienden alvast een sneak peek. Bij één van haar vriendinnen viel de naam echter niet in de smaak. “Ze nam contact met mij op en zei dat ik de naam moest heroverwegen. Haar jongste heet Norah en ze vond het niet oké als twee meisjes vergelijkbare namen zouden hebben. Ik heb daar helemaal niet aan gedacht”, geeft Bente toe, die het probleem ook niet helemaal ziet. “Ik had vroeger drie Sophies in mijn klas, het is niet het einde van de wereld.” 

Andere naam overwegen 

“Dit vertelde ik mijn vriendin, en ook dat Nora een speciaal persoon voor me was.” Helaas was de vriendin daarna niet meteen om. “Ze vindt nog steeds dat ik het met haar had moeten overleggen. Ze vindt ook dat ik moet overwegen een andere naam te kiezen of mijn kind naar iemand anders te vernoemen — mijn oma bijvoorbeeld. Toevallig is haar tweede naam al die van mijn oma. Nora vind ik nou eenmaal een mooie roepnaam”, besluit Bente haar verhaal. 

Op het forum vraagt Bente advies over de situatie. Had ze haar vriendin eerst moeten raadplegen en is het inderdaad vervelend dat twee meisjes vergelijkbare namen hebben? Of is het haar vriendin die overdreven reageert? 

*Bente is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam u/anotherthrowacc1.

Lees ook: Moeder vertelt: ‘Ik wil niet dat mijn dochter en haar vriend in één bed slapen’ 

Bron: Reddit | Beeld: Pexels