Vrouw vraagt zich af: ‘Is het erg dat ik niet meer fulltime op mijn kleinkind wil passen?’

Oppassen
Haar schoondochter bemoeit zich er te veel mee en ze denkt dat deze situatie hun relatie permanent beschadigt

Het is natuurlijk fantastisch als je kinderen hun eigen gezin stichten. Oma of opa worden is iets bijzonders. Echter is het nog geen uitgemaakte zaak welke rol je als grootouder precies gaat vervullen. Word je bijvoorbeeld de vaste oppas?  Zo ja, hoeveel vrijheid heb je dan om die rol in te vullen? En wat als het fout gaat? Op het forum Reddit geeft een vrouw toe te willen stoppen als babysitter van haar kleinkind. Ze is er echt helemaal klaar mee.

‘Geen gratis kinderdagverblijf’

Vera*, de vrouw die haar verhaal deelt op het forum, vertelt dat de hele kwestie zo’n drie maanden geleden begon. Na een lange carrière als lerares ging ze op haar 56e met vervroegd pensioen. Vera is moeder van drie volwassen kinderen. Deze kwestie gaat om Matt (27), zijn vrouw Mel (26) en hun paar maanden oude dochter Maddie. “Ter verduidelijking…,” begint Vera, “ik heb nooit de wens gehad om tijdens mijn pensioen als fulltime oppas aan de slag te gaan. Dat heb ik ook altijd duidelijk tegen al mijn kinderen gezegd.”

‘Ze zou parttime gaan werken’

Verder geeft Vera aan een redelijke band met haar zoon en schoondochter te hebben. Wel vindt ze haar schoondochter onverantwoordelijk als het om geld uitgeven gaat. Maar over het algemeen heeft Vera wel een goede band met haar zoon Matt. Vandaar dat ze ook een helpende hand uitstak toen dat van haar gevraagd werd. Het zat namelijk zo: na de geboorte van kleindochter Maddie (5 maand), zou schoondochter Mel veel minder gaan werken. Op deze manier kon ze zich richten op de baby. Maar door geldproblemen, mede veroorzaakt door haar shopverslaving, moest ze tóch weer vol aan het werk.

Haar zoon en schoondochter uit de brand helpen

Zoon Matt klopte daarom bij moeder Vera aan voor hulp. Vera: “Hij smeekte me om veel op te passen. Hij en Mel konden dan aan het werk om alle schulden af te betalen. Ik stemde ermee in, maar wel met de garantie dat mijn schoondochter hulp zou zoeken voor haar shopverslaving. Bovendien wilde ik wat vrijheid over de invulling van het oppassen. Niet te veel regeltjes en bemoeien met de manier waarop ik het zou doen, zeg maar.”

‘Helemaal klaar mee’

Nou, dat heeft ze geweten. Vera is nu zo’n drie van de in totaal twaalf afgesproken maanden fulltime als oppas aan de slag, maar ze is er wel klaar mee. De reden: schoondochter Mel bemoeit zich overal mee. “Ze belt soms wel vijftien keer per dag”, klaagt Vera. “Het komt erop neer dat ze het niet eens is met de manier waarop ik oppas. Dat doe ik trouwens vanuit mijn eigen huis, zodat mijn leven niet op ‘pauze’ hoeft te staan terwijl ik hen uit de brand help.”

De druppel die de emmer deed overlopen

Naast het vele bellen, is haar schoondochter het niet eens met het het inplannen van de dutjes van baby Maddie, de plek waar de wieg staat en ga zo maar door. “De laatste druppel was toen Mel mij vier keer achter elkaar opbelde”, vertelt Vera. “Maddie lag te slapen en ik was in de badkamer. Ik nam dus pas op toen de telefoon voor de vierde keer overging. Mel was woedend, omdat ik niet snel genoeg reageerde.” Vera’s verklaring voor de verlate reactie, namelijk dat ze in de badkamer was, maakte haar schoondochter nóg bozer. Want wie lette er in de tussentijd dan op baby Maddie? Dit alles leidde tot een knallende ruzie.

‘Ik stop ermee’

Sindsdien is er niet veel veranderd, vertelt Vera. Ze heeft meerdere keren gesproken met haar zoon en schoondochter in de hoop betere afspraken over grenzen te maken. Het mocht niet baten. Zelfs niet toen zoon Matt heel duidelijk tegen zijn partner Mel heeft gezegd dat zijn moeder Vera hen een enorme gunst deed. Het lijkt allemaal niet te helpen. Daarom wil Vera nu stoppen met oppassen: “Ik word er he-le-maal gek van”, zegt ze. “Daarnaast denk ik dat deze situatie onze relatie permanent beschadigt.” Ondanks alles vraagt Vera zich toch af: “Is het terecht dat ik mij schuldig voel over mijn besluit te stoppen als babysitter van mijn eigen kleinkind?”

Reacties

Veel mensen in de reacties onder het verhaal begrijpen de beslissing: “Je doet ze een ENORME gunst, terwijl ze er niks voor betalen!”, benadrukt iemand. “Bovendien heb je zelf drie kinderen opgevoed, dus je schoondochter moet chill doen en meer respect hebben.” In een andere reactie wordt die mening bevestigd: “Alleen omdat je een gepensioneerde oma bent, wil niet zeggen dat je je moet opgooien als gratis babysitter.” Ben jij het ermee eens, of zit er toch een andere kant aan het verhaal?

*De persoon die haar verhaal gedeeld heeft, heet niet echt Vera. Op het forum blijft ze anoniem. Ook staat ze niet op de foto die ter illustratie gebruikt is bij het artikel.

Lees ook: Is het erg dat ik mijn dochter meer aandacht geef dan mijn zoons?

Bron: Reddit | Beeld: Kristina Paukshtite via Pexels