Vrouw vertelt openhartig: ‘Ik wil mijn zwangere beste vriendin voorlopig niet meer zien’

beste vriendin zwanger

‘Ik kan niet meer in haar buurt zijn zonder een soort verbittering te voelen’

Sofie en Isabel* zijn bijna hun hele leven al bevriend, maar de zwangerschap van haar beste vriendin kan Sofie moeilijk verdragen. Op het forum Reddit lucht ze haar hart.

Jarenlange vriendinnen

“Mijn beste vriendin en ik kennen elkaar al meer dan twintig jaar. Onze moeders zaten samen in de schoolbanken, waardoor we elkaar als jonge kinderen al leerden kennen. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Ze is meer als een zus voor me dan een beste vriendin”, zo beschrijft Sofie haar vriendschap met Isabel. Inmiddels zijn de twee vriendinnen allebei getrouwd en Isabel verwacht binnenkort haar eerste kindje. “Ongeveer acht maanden geleden vertelde Isabel dat ze zwanger was en ik was zó blij voor haar. De aankondiging kwam alleen op het verkeerde moment voor mij.”

Eerdere zwangerschappen

Sofie heeft zelf namelijk geen makkelijk verleden wat zwangerschappen betreft. “Vlak voor Isabel haar zwangerschap bekendmaakte, heb ik een miskraam gehad. Ondanks mijn jonge leeftijd is dit al de vierde baby die ik heb verloren. Ik heb in totaal drie miskramen gehad. Mijn levend geboren dochtertje is als vier maanden oude baby gestorven door ernstig slaapapneu.”

Veel steun

In die moeilijke tijd stond Isabel altijd klaar voor Sofie. “Ze was mijn rots in de branding. Ik weet niet hoe ik de afgelopen paar jaar zonder haar steun was doorgekomen. Ik ben dan ook echt heel blij voor haar dat ze zwanger is, maar ik denk dat ik de babyshower te zwaar ga vinden. Ook kan ik niet meer bij mijn beste vriendin in de buurt te zijn zonder een soort verbittering te voelen. Dus dat vermijd ik liever, want ik wil onze vriendschap niet kapotmaken.”

Gevoelens in de weg

Dat ze het moeilijk vindt om haar vriendin gelukkig zwanger te zien zijn, vertelt Sofie ook eerlijk aan Isabel. “Ze leek begripvol toen ik het haar vertelde. Maar sindsdien zorgt ze ervoor dat ik me heel slecht voel over de situatie. Ze stuurt overduidelijke hints op social media en in appjes, waarmee ze me een schuldgevoel aanpraat. Ook stuurde een gemeenschappelijke vriendin van ons me laatst een berichtje. Op een gegeven moment vertelde ze me dat het egoïstisch van me was om mijn gevoelens niet aan de kant te zetten en er niet voor Isabel te zijn tijdens haar zwangerschap. Ik vertelde haar daarop dat dit geen gevoelens waren die ik ‘even aan de kant’ kon zetten.”

Groepschat

Daardoor merkt Sofie op dat er ook achter haar rug om over de situatie wordt gepraat. “De gemeenschappelijke vriendin liet me ook screenshots zien van een groepschat. Daarin sprak Isabel kwaad over me en vertelde ze aan meiden die ik niet eens ken allerlei details over mijn miskramen. Ik confronteerde Isabel hiermee, maar dat liep uit op een ruzie. Isabel zei zelfs dat ze toch niet iemand ‘zo miserabel als ik’ rondom haar baby wilde hebben. Eerst dacht ik nog dat het een grap was, maar Isabel vertelde me dat ze het meende en dat ze zich enorm verraden voelde. Kon ik niet voor één dagje mijn gevoelens opzij schuiven en bij de babyshower zijn?” Op het forum vraagt Sofie zich af of ze misschien anders had moeten handelen. Wat denk jij dat ze het beste had kunnen doen?

*Sofie en Isabel zijn niet de echte namen van deze vriendinnen. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam singapore_sling98.

Lees ook: Aanstaande vader loopt weg van bevalling: ‘Ik kon toch niet helpen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels