‘Mijn zus is opnieuw zwanger maar ik kan niet blij voor haar zijn’

zus zwanger

‘Wanneer ik klaag over het geld, zegt mijn familie dat ik jaloers ben’

Femke* heeft een moeizame relatie met haar zus Aukje. Aukje heeft op 24-jarige leeftijd namelijk al vier kinderen, terwijl ze dat maar moeilijk kan veroorloven. Wanneer haar zus aankondigt voor de vijfde keer zwanger te zijn, schiet Femke flink uit haar slof. Maar nu kiest de hele familie de kant van haar zus, en twijfelt ze over haar beslissing. Op Reddit vraagt ze om advies.

Zussen

“Mijn zus werd direct na de middelbare zwanger van haar vriendje, en het jaar erop zijn ze getrouwd”, begint Femke haar verhaal. “Inmiddels is ze 24 en heeft ze vier kinderen. Ze is een huisvrouw geworden – ook al was ze briljant en had ze makkelijk beurzen kunnen krijgen om naar de universiteit te gaan.” Afijn, ieder z’n ding, toch? Maar Femke legt uit dat ze zich behoorlijk ergert aan haar familie. “Haar kids zijn de enige kleinkinderen van onze ouders, dus onze ouders dragen haar op handen en lopen continu te slijmen.”

Geldproblemen

Het helpt bovendien niet dat Femke regelmatig opdraait voor de kosten van Aukjes kinderen. “Het bedrijf van haar man liep al niet goed vóór covid, en hij houdt nu nog nauwelijks het hoofd boven water. Mijn zus werkt niet en mijn ouders hebben maar een beperkt inkomen, dus drie keer raden wie hen continu geld moet ‘lenen’?” Jep: Femke draait voor die kosten op. “Ze vrágen het niet eens meer! Mijn moeder appt me gewoon ‘je zus heeft X aantal dollars nodig voor de kids’ en dan moet ik dat maar ophoesten. En als ik erover klaag, zeggen ze dat ik jaloers ben omdat ik nog geen man en familie heb terwijl ik ouder ben dan Aukje. Ik ben pas 26!” verzucht Femke.

Zoveelste zwangerschap

“Tijdens Pasen merk ik dat Aukje helemaal niets drinkt, dus ik zie de bui alweer hangen”, vervolgt Femke haar bericht. “En jawel: niet veel later kondigt ze aan dat ze alweer een ‘wondertje’ verwacht. Iedereen hangt direct dwepend om haar heen en ik probeer wat uit de weg te blijven.” Maar dat valt Aukje op. “Ze kwam naar me toe en vroeg of alles wel goed ging. Ik zei dat het prima ging, maar ze bleef maar pushen dus toen vroeg ik of een zoveelste kind financieel wel haalbaar voor ze was”, schrijft Femke. En daar barst de bom.

Ruzie

“Aukje reageerde heel vinnig dat ‘God haar kinderen zou onderhouden’ maar ik riep dat niet God, maar ík al die tijd haar kinderen had onderhouden, en dat ze niet langer op mijn liefdadigheid hoefden te rekenen.” Die opmerking valt natuurlijk niet goed, en de hele familie heeft inmiddels flinke ruzie. “Iedereen liep tegen me te schreeuwen, en ik ben verbannen uit de familie tot ik mijn excuses aanbied. Maar dat wil ik niet doen.”

Na een appje van haar moeder, begint Femke echter te twijfelen. “Mijn moeder liet weten dat als mijn zus een miskraam heeft, het mijn schuld is omdat ik haar zoveel stress heb bezorgd. Ik dacht niet dat ik fout zat, maar wat als haar zwangerschap inderdaad slecht afloopt?” Het knaagt aan Femke. Wat vind jij dat ze moet doen?

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Pale_Arachnid_8452.

Lees ook: ‘Mijn broer helpt zijn hoogzwangere vrouw nergens mee. Moet ik ingrijpen?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Mateus Campos Felipe