André van Duin is weer gelukkig in de liefde

André van Duin

De komiek vierde zijn 75e verjaardag niet alleen

André van Duin mocht gisteren maar liefst 75 kaarsjes uitblazen. En dat deed de komiek niet alleen. André is namelijk weer gelukkig in de liefde, zo vertelt hij aan De Telegraaf

Van goede vrienden naar partners

Na een vriendschap van veertig jaar is de vonk overgesprongen tussen André van Duin en zijn goede vriend Fernando Reyes. “We kennen elkaar al veertig jaar en hij heeft zelfs mijn ouders nog gekend. Dat is toch heel bijzonder?”, vertelt André aan de krant. “Hij heet Fernando en hij woont in Spanje, maar is gewoon een Brabander. Hij is 61 jaar en altijd danser geweest, zo ken ik hem ook van Op Volle Toeren en Op Losse Groeven.”

Grote liefde

Het is twee jaar geleden dat Andrés echtgenoot Martin Elferink overleed aan de gevolgen van kanker. Lange tijd had André het hier heel moeilijk mee, en nog steeds. “Martin blijft mijn grote liefde, dat zal nooit veranderen en dat weet Fernando ook. Dat gevoel zal nooit veranderen. Hij kan daarmee leven. Want natúúrlijk is die rouw allemaal nog niet verwerkt. Maar ik ben ook niet iemand die heel lang alleen kan zijn”, vertelt André openhartig.

Uit het oog verloren

De relatie tussen André en Fernando gaat al jaren terug, vertelt de presentator. “We kennen elkaar nog uit de tijd dat ik in een lange relatie zat met Wim van der Pluym, die ook overleden is. Toen was hij al een huisvriend van ons.” André voegt er lachend aan toe dat Fernando zelfs een lepeltje van zijn moeder herkende toen hij voor het eerst bij hem thuis in Amsterdam langskwam om samen een kopje koffie te drinken.

Door de jaren heen waren André en Fernando elkaar uit het oog verloren. De twee kwamen echter weer in contact toen Martin overleed.  “Ik las in de krant dat André zijn man had verloren. Toen heb ik hem een condoleancebericht gestuurd, maar dat heeft hij in de duizenden die hij kreeg, en met al het verdriet, niet onder ogen gekregen. En toen stierf kort daarna ook nog eens Corrie van Gorp, die ik goed gekend heb uit de danswereld en die me ooit heeft aangeraden me op de Spaanse dans te oriënteren. Door haar ben ik toen in Madrid terechtgekomen en later op Mallorca, waar ik al 35 jaar woon. Toen stuurde ik weer een berichtje en daarmee werd het contact een beetje hersteld. ‘Ben je nog wel eens hier?’, vroeg André, en: ‘Als je in Amsterdam bent, kom ’s langs dan.’ “Dat hebben we gedaan. En nog eens, en nog eens. Het klikte gewoon, we hebben ook samen oud en nieuw gevierd en ja, we merkten dat we steeds vaker bij elkaar wilden zijn,” aldus Fernando.

Oude liefde roest niet

Het zit zo goed tussen André en Fernando, dat de twee gaan samenwonen. Niet in het zonnige Spanje, maar in Amsterdam. “Ja, ik ga niet naar Mallorca”, vertelt André. “Wel vaak geweest, Joop van den Ende heeft er een huis, en ook wel gezeten op een terrasje bij het haventje waar hij vlakbij woont. Maar elkaar nooit gezien daar of opgezocht, nee, eigenlijk nooit bij stilgestaan dat hij daar zat. Wel gek, want vroeger waren we echt heel close. Fernando ging met Wim en mij mee op vakantie naar Zuid-Frankrijk, feestjes en verjaardagen, hij was overal bij. Maar toen vertrok hij naar Spanje en is het wat verwaterd, tot we elkaar nu echt hebben gevonden. Oude liefde roest niet!”

Mooiste cadeau

“Ik ben ontzettend gelukkig. Dat me dit mag overkomen, met 75 jaar! Het is het mooiste cadeau wat ik mezelf kan geven. Me openstellen en er zoveel mogelijk jaren als ons nog maar gegeven zijn, ervan te genieten”, laat André weten. “Kijk, hij is niet de nieuwe Martin. Dat kan ook niet. Martin is Martin en hij is Fernando. Het is jammer en tragisch hoe het allemaal gelopen is, zo jong. Maar ik weet zeker dat Martin dit helemaal goed vindt. Die wilde niet dat ik alleen zou blijven. Martin wist ook dat ik dat helemaal niet kan. Dus ja, dan is dit in de gegeven situatie het beste wat me kon overkomen.”

Lees ook: Leontine Borsato weer terug op Instagram na 3,5 maand mediapauze

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress