Birgit Schuurman openhartig: ‘De kans op een kindje was 2 à 3 procent’

Birgit

‘Het was geen 0 procent, dus er was hoop’, aldus Birgit

Birgit Schuurman en haar partner Sander sloten het jaar 2021 heel bijzonder af, namelijk met de komst van hun zoontje Jimi. De twee zijn dolblij met het nieuwe gezinslid, des te meer omdat het voor Birgit bijna onmogelijk leek om zwanger te raken. Op Instagram deelt ze openhartig haar verhaal. 

Zwanger worden

“Ik krijg van veel vrouwen én mannen in mijn DM vragen over mijn zwangerschap”, begint Birgit haar verhaal bij een lieve gezinsfoto. “Zelf proberen zij dan al lang zwanger te worden, maar zonder resultaat. Omdat ik niet meer de allerjongste ben, zijn blijkbaar toch veel mensen benieuwd naar ons verhaal. Het is natuurlijk een heel privé verhaal, maar zoveel mensen struggelen met zwanger worden, dat ik het toch graag wil delen. Om hoop te geven…”

Hevige menstruatie

Birgit vertelt dat zij en partner Sander al ruim een jaar bezig waren om zwanger te raken, maar het wilde niet lukken. “Mijn gynaecoloog in Nederland zei: ‘Je menstruatie is al tien jaar mega heftig? Ah vervelend, maar dat hebben sommige vrouwen, ja. Ik zie dat je echt heel veel baarmoederslijmvlies hebt, wellicht dat je daardoor meer bloedt, maar dat is wel top voor een embryo om in te nestelen. Genoeg eitjes, zaadkwaliteit is goed, probeer maar gewoon samen.’ Ok…”

Onderzoeken

Na een aantal maanden samen proberen, was Birgit nog steeds niet zwanger. Ze besloot toen een bezoekje te brengen aan Dr. Marion Valkenburg, een fertiliteitsarts in Leuven. “Dit was op de dag af vandaag exact één jaar geleden. Door corona werd dat een zoom-gesprek en na die dertig minuten praten via een beeldscherm vond de arts dat die menstruatie toch eerst even onderzocht moest worden, want zoveel pijn en bloedverlies hoorde niet”, vertelt de 44-jarige zangeres. Niet lang daarna kreeg Birgit in België een inwendig onderzoek, een MRI-scan en bloedonderzoek om vast te stellen wat er aan de hand was. Ook het zaad van Sander werd nog eens goed onderzocht. “Ze vermoedde bij mij poliepen, endometriose of adenomyose. Dit allemaal alleen door naar mij te LUISTEREN! Lang verhaal kort: ik bleek het alle drie te hebben.”

2 à 3 procent kans

Uit de onderzoeken bleek dat Birgit poliepen in haar baarmoeder had, bloedwaardes die op endometriose duidden en een MRI die adenomyose liet zien. “Dat samen met mijn leeftijd en de hoeveelheid zaadcellen van mijn lief stemde de arts allesbehalve hoopvol. We moesten toch ook denken aan eventuele eiceldonatie mochten we echt een kindje willen”, vertelt Birgit. De fertiliteitsarts vertelde het stel dat de kans op een zwangerschap heel klein was. “We kregen te horen dat de kans dat we samen een kindje konden krijgen 2 à 3 procent was. We waren zo verdrietig.” Toch lieten Birgit en Sander zich hierdoor niet uit het veld slaan. “Ik werd heel vastberaden. Het was geen 0 procent, dus er was hoop!”

Alles geprobeerd

Naast de reguliere medische route kwam Birgit in aanraking met de alternatieve geneeskunde. Van ‘een shitload aan supplementen’ tot het vermijden van plastic producten en van accupunctuur tot andere cosmetica. Ook Sander gooide zijn leven om en stopte met roken. “Ik heb toen echt ALLES geprobeerd zodat ik, mocht het toch niet lukken, niet kon denken: had ik het maar zus of zo geprobeerd”, vertelt de zangeres. Daarnaast ging ze in België onder het mes. “De poliepen werden verwijderd en die arts gaf aan dat daar NOOIT een embryo had kunnen nestelen, omdat het er simpelweg al ‘vol’ zat. Hoe hadden ze dit in Nederland niet onderzocht… bizar.”

Belangrijke boodschap

Uiteindelijk begonnen Birgit en Sander aan een ICSI/IVF-traject. “Wij hebben mega geluk gehad dat dat na één poging is gelukt”, vertelt de moeder. “Al twee maanden na de dag waarop we hoorden dat de kans miniem was, had ik de terugplaatsing van het enige embryo dat er was (ze hadden maar één eitje kunnen bevruchten). Ook belangrijk om te zeggen: na het stoppen met roken en de supplementen waren er negen keer (!!!!) meer zaadcellen en was er bij Sander geen sprake meer van verminderde vruchtbaarheid.” Birgit wil haar volgers dan ook op het hart drukken om naar een andere arts te stappen als je je niet gehoord voelt en te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is. “Laat je bij menstruatieklachten NIET afschepen met ‘dat het erbij hoort’.”

“Ik heb dus zowel de ‘reguliere’ geneeskunde als de aanvullende/alternatieve weg bewandeld. Ik weet niet wat er uiteindelijk bepalend is geweest (naast de broodnodige operatie), maar ik had uiteindelijk een topeitje en Sander een topzaadje die kon worden tot Jimi in een schoongemaakte baarmoeder”, gaat Birgit verder. “Ik ben me bewust dat het bij sommigen uiteindelijk toch niet lukt, wat er ook geprobeerd wordt. En dat is meer dan verdrietig… Maar toch wilde ik dit delen, omdat ik denk dat sommigen hier bij gebaat kunnen zijn.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BIRGIT SCHUURMAN (@birgit.schuurman)

Lees ook: André van Duin is weer gelukkig in de liefde

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Instagram @birgit.schuurman | Beeld: BrunoPress, Instagram