Déze acts zien we terug in de finale van het Songfestival

Joost Klein

Natuurlijk heeft Joost Klein ook een finaleplek bemachtigd.

Gisteravond zat een groot deel van ons aan de buis gekluisterd voor de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. En goed nieuws: Joost Klein is door naar de finale! Wij zetten voor je op een rijtje tegen wie Nederland het zaterdag allemaal moet opnemen.

Tweede halve finale

Na een zinderende semi-final 1 was gisteravond hét moment waar we maanden naartoe hebben geleefd: Joost Klein zou ein-de-lijk z’n monsterhit Europapa live ten gehore brengen op het Eurovisie-podium. Met flinke hoeveelheden popcorn én geduld zat tout Nederland gisteravond voor de tv – Joost was namelijk pas als allerlaatste aan de beurt, en sloot daarmee feestelijk de show af.

Niet elk optreden was echter even succesvol. Zo wist Oostenrijkse rave-enthousiasteling Kaleen haar rum di dum dums niet helemaal vlekkeloos door te komen, en leek de Estlandse act meer gericht op het bouwen van een feestje dan op het neerzetten van een goede performance.

Finalisten

Toch blijkt maar weer dat in de wereld van Eurovisie een valse noot hier of daar je echt geen windeieren hoeft te leggen. Het rijtje finalisten ziet er namelijk als volgt uit:

  • Griekenland
  • Zwitserland
  • Oostenrijk
  • Armenië
  • Letland
  • Georgië
  • Estland
  • Israël
  • Noorwegen
  • Nederland

De zes landen die dit keer afvielen, waren Malta, Albanië, Tsjechië, Denemarken, San Marino en jammer genoeg ook België, die met hun Mustii de stemmers thuis niet wisten te overtuigen.

Mocht je je niet meer kunnen herinneren welke act nu bij welk land hoorde, hieronder even resumé de highlights op een rijtje.

Grand Final

Meteen na afloop van de show ging de organisatie koortsachtig aan het werk met het maken van de planning voor de grote finale, die morgenavond plaatsvindt in Malmö Arena. Inmiddels is duidelijk dat Joost in de grand final als vijfde act van de avond zal optreden.

De volledige lijst ziet als volgt uit:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Naast Joost zullen deze negen acts meedingen naar de winst morgenavond. Ook zijn natuurlijk de finalisten uit de eerste halve finale van de partij, evenals gastland Zweden en de ‘Big Five’ – Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Kanshebbers

Nu we de twee halve finales achter de rug hebben, is er bij de wedkantoren en bookmakers flink wat geschoven in de kanshebbers voor de winst. Zo is Joost gezakt naar plek 8, Israël opgeschoven naar plek 2, en staat Zwitserland nu op de derde plek. Grootste kanshebber zou echter nog altijd de Kroaat Baby Lasagna zijn, die tijdens de eerste halve finale al bewees dat hij het publiek feilloos mee kan krijgen in z’n Rim Tim Tagi Dim.

Wij kunnen in elk geval niet wachten op de grote finale!

Lees ook: Déze landen zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Beau Monde | Beeld: Alma Bengtsson / EBU