Kate Middletons broer James openhartig over depressie: ‘Ik voelde me een mislukkeling’

James vertelt voor het eerst in de media over zijn depressie en dat doet hij heel openhartig 

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan een depressie. Een daarvan was James Middleton, de broer van Kate Middleton. In een essay, gepubliceerd op de Britse website DailyMail, vertelt de 31-jarige openhartig over de geestesziekte: “Ik kon niet communiceren, zelfs niet met degenen van wie ik houd: mijn familie en vrienden.”

Een depressie komt hard aan.

Niet kunnen communiceren

Een depressie kan zich op verscheidene manieren uiten, maar veelal kost het mensen met een depressie veel energie om dingen te doen die voor anderen maar een kleine opgave lijken. Ook voor James gold dat. Hij vertelt dat hij zichzelf naar het werk moest slepen en dat hij zelfs niet kon reageren op simpele berichten. “Ik kon niet communiceren, zelfs niet met degenen van wie ik houd: mijn familie en vrienden”, schrijft hij in een artikel gepubliceerd op DailyMail.

Kanker van de geest

“Alle kleur was uit mijn wereld verdwenen en alles was grijs en monotoon”, gaat James verder. “Ik weet dat ik rijkelijk gezegend ben en een leven vol privileges leidt, maar het maakte me niet immuun voor een depressie. Het is moeilijk om te omschrijven. Het is niet alleen maar verdriet. Het is een ziekte, een kanker van de geest.”

Niet meer willen leven

James probeert te omschrijven hoe hij zich voelde tijdens zijn depressie en hij is hier heel openhartig over. “Het is niet een gevoel, maar een afwezigheid van gevoelens. Je bestaat zonder een doel of richting. Ik kon geen blijdschap ervaren of vooruitlopen. Alleen bange gedachtes konden me ’s ochtends uit bed krijgen. Ik heb nooit echt zelfmoord overwogen, maar ik wilde ook niet verder leven in de gemoedstoestand waarin ik me bevond. Ik voelde me complete mislukkeling en zou dit mijn ergste vijanden nog niet toewensen.”

Hoop

In december 2017 besloot James dat het genoeg was. Zo kon het niet langer doorgaan. Hij nam zijn honden mee in de auto en reed naar Lake District, een gebied waar hij als kind graag kwam. “Daar zwom ik in ijskoud water, maakte ik eenzame wandelingen op met sneeuw bedekte bergen en bleef ik een paar dagen alleen in een afgelegen huis. Ik wist dat als ik hulp zou accepteren, dat er hoop zou zijn.” 

Delen

Inmiddels gaat het beter met James, zo laat hij weten. Met behulp van professionals kwam hij erboven op, maar hij zegt dat hij er nooit volledig van zal genezen. Wel vindt hij het belangrijk om erover te praten. “Vandaag de dag voel ik een nieuw gevoel van levenslust en ik voel me verplicht om erover te praten, want dat is precies waar mijn zus Catherine en zwager prins William voor staan met hun mentale gezondheidsorganisatie Head Together.” 

Het hele essay van James Middleton lees je op DailyMail.

Lees ook: Kinderen kunnen ook depressief zijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: DailyMail | Beeld: Videostill