‘Linda wist al langer van vermeend grensoverschrijdend gedrag Ali B’

Linda

‘We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende’

Het tijdschrift LINDA. wist medio 2020 al van het vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van The Voice of Holland-coach Ali B. Het blad, dat sinds 2019 onderdeel is van John de Mols Talpa en wordt geleid door zijn zus Linda de Mol, ging echter niet over tot publicatie van de verhalen. Dat schrijft De Volkskrant naar aanleiding van verhalen van oud-medewerkers.

Gesprekken met vrouwen

Vorige week werden de misstanden van (onder meer) Ali B besproken in de veelbekeken BOOS-uitzending. Dit had echter al veel eerder aan het licht kunnen komen, omdat LINDA. al op de hoogte was van de verhalen. Het maandblad sprak in juni 2020 met twee jonge vrouwen die door Ali zouden zijn lastiggevallen. Een van hen, een oud-deelnemer van The Voice of Holland, zou door de coach zijn verkracht. De andere vrouw zegt door Ali te zijn betast op een schrijverskamp.

Jildou van der Bijl, creatief directeur van LINDA., bevestigt op de hoogte te zijn van de gesprekken met deze vrouwen. Ook Linda de Mol wist ervan. Zij wilde de misstanden echter niet delen met haar broer “om de anonimiteit en de wens van het slachtoffer te respecteren”, aldus Van der Bijl.

Verhalen niet voldoende

Het tijdschrift heeft uiteindelijk niet over de verhalen van de vrouwen geschreven. Volgens de hoofdredactie was er te weinig bewijs. “We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende. Voor publicatie was echt meer bewijs nodig”, stelt Van der Bijl. Op dat moment was er door de vrouwen nog geen aangifte gedaan. Van der Bijl benadrukt dat het vermoedelijk anders was geweest “als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad”. LINDA. heeft een freelance-journalist op de zaak gezet, maar die heeft ‘uit angst dat Ali B erachter zou komen’ niet verder gezocht naar slachtoffers, valt te lezen in de krant.

BOOS

De journalist zou de vrouwen wel hebben geholpen bij oproepen om meer slachtoffers te vinden. Mede dankzij Van der Bijl kwamen ze uiteindelijk bij BOOS terecht, het programma van Tim Hofman. Daar konden ze opnieuw hun verhaal kwijt, wat vorige week leidde tot een spraakmakende aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen en buiten The Voice. Ook coach Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen werden genoemd in de uitzending. Rietbergen heeft inmiddels toegegeven en is opgestapt.

Lees ook: Vrouw van Ali B reageert op beschuldigingen seksueel wangedrag TVOH

Bron: RTL Boulevard, De Volkskrant | Beeld: BrunoPress