Opgebiecht: ‘Ik heb mijn vrouw gedwongen een ander beroep te kiezen’

ander-beroep

Zijn schuldgevoel is steeds sterker aanwezig

De vrouw van Antonio* heeft de afgelopen paar jaar als verpleegster gewerkt. Door de pandemie eiste dat zijn tol van haar, waardoor Antonio haar heeft gedwongen om met die baan te stoppen. Nu voelt hij zich daar schuldig over. Op het forum Reddit vraagt hij lezers om raad.

Amper tijd samen

“De afgelopen twee jaar heeft mijn vrouw Elizabeth* ontelbaar veel uren aan ziekenhuisbedden doorgebracht”, begint Antonio zijn verhaal. “Ze werkte als verpleegster en ik maakte me enorme zorgen om haar. Ze had lange shifts en werkte vaak ’s nachts. Ik kon het niet meer aan, het werd me te veel. Vlak voor de pandemie begon, hadden we na een lange periode eindelijk weer voldoende tijd voor elkaar. Helaas was dat maar van korte duur.”

Scheiding op de loer

“Het brak mijn hart om te zien hoeveel tijd en energie Elizabeths baan opslokte. Het was echter niet alleen voor haar heel moeilijk, maar ook voor mij. Ik had niet meer genoeg energie en mentale kracht om te kunnen omgaan met de stress die Elizabeths baan opleverde,” aldus Antonio. “Daarom heb ik haar verteld dat ik waarschijnlijk van haar zou scheiden als ze dit werk zou blijven doen. Ik wilde haar niet verlaten, maar ik voelde me al best lang erg ongelukkig.”

Banenzoektocht

“Elizabeth vatte het allemaal niet bepaald fijn op”, schrijft Antonio. “Ze begon te huilen en kwam er pas na twee dagen op terug. Ze vertelde me dat ze aan onze relatie wilde werken en dat ze iets wilde doen waardoor ze niet constant uitgeput zou zijn. Zelf vond ze het dus ook tijd voor verandering.” En dat had grote gevolgen. “Elizabeth nam ontslag en is sindsdien op zoek naar een andere baan in de gezondheidszorg. We hebben een stuk meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen, wat onze relatie erg goed heeft gedaan. We voelen ons allebei een stuk relaxter.”

Woede en schuld

Toch liep de verandering niet helemaal van een leien dakje. “Gisteren zag ik dat Elizabeth een artikel aan het lezen was over het tekort aan verpleegsters. Ze moest ervan huilen en ik probeerde haar te troosten. Ze werd echter behoorlijk boos op me en zei dat het mijn schuld is dat ze met haar baan moest stoppen. Ze voelt zich er erg schuldig over en zei dat ze nooit ontslag had genomen als het van mij niet had gehoeven. Ze is blijkbaar alleen maar gestopt omdat ik zei dat we anders zouden gaan scheiden.”

Alleen aan zichzelf gedacht

Inmiddels heeft een schuldgevoel bij Antonio de overhand genomen. “Ik voel me schuldig omdat ik alleen aan mezelf heb gedacht. Toen ze begon over ontslag, heb ik geen seconde getwijfeld en daar meteen op aangedrongen. Ik hou enorm van Elizabeth en ik wil dat ze gelukkig is. Ik heb het gevoel dat ze zich steeds schuldiger voelt over haar besluit ontslag te nemen. Inmiddels vind ik mezelf een vreselijke man omdat ik haar heb gedwongen een andere baan te kiezen. Wat moet ik doen?” Wat zou jij Antonio aanraden?

*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam StraightKale5752.

Lees ook: ‘Ik stuurde de man die zijn vier kinderen naar mijn kindvrije bruiloft had meegenomen naar huis’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Nik Shuliahin