Heftig: dit is hoe slecht een make-uptas voor je gezondheid kan zijn

make-uptas slecht gezondheid

In je make-uptas zwermen ontzettend veel gevaarlijke bacteriën rond

Draag je make-up? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een make-uptasje dat je al jaren gebruikt. Zo nu en dan maak je de boel eens schoon – terwijl je eigenlijk wel weet dat je dit vaker moet doen. En dan bedoelen we écht veel vaker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in onze vrolijk gekleurde make-uptasjes gevaarlijke bacteriën krioelen. Die bacteriën smeer je vervolgens weer elke dag op je gezicht. 

Make-uptas vol bacteriën

Onderzoekers van Aston University onderzochten verschillende make-uptasjes en kwamen tot een schokkende ontdekking. In negen van de tien make-upproducten vonden de onderzoekers zogenoemde  ‘superbacteriën’ – oftewel bacteriën die resistent zijn voor bijna alle soorten antibiotica. Deze superbacteriën zaten voornamelijk in producten als mascara, lipgloss en beautyblenders. Waarom hier? Uit het onderzoek blijkt dat we deze producten niet vaak genoeg schoonmaken of verversen.

Vieze beautyblender

Menig beautyliefhebber heeft er één in z’n make-upcollectie: een beautyblender – oftewel een sponsje dat je vochtig maakt en vervolgens gebruikt om je foundation geleidelijk op je gezicht aan te brengen. Bacteriën zijn dol op vochtige plekken en maken hier graag hun broedplaats van. Daar komt nog bij dat de deelnemers uit het onderzoek eerlijk aangaven de beautyblenders niet of nauwelijks schoon te maken. Zelfs niet wanneer het vochtige sponsje zo nu en dan op de grond viel…

Levensgevaarlijke superbacteriën

Bacteriën in je make-uptas zijn niet alleen best wel ‘vies’, maar kunnen ook erg slecht voor je gezondheid zijn. Je smeert de boel dagelijks uit op je gezicht en komt hierdoor in de buurt van je mond en ogen. Heb je een klein wondje of pukkeltje? Dan ligt een huidinfectie al gauw op de loer. Onderzoeker Amreen Bashir legt uit: “De slechte hygiëneproducten van consumenten, als het gaat om make-up, is zeer zorgwekkend als je nagaat dat wij bacteriën zoals E.coli tegenkwamen op de geteste producten.” Voortaan maken wij onze make-upproducten een stuk vaker schoon!

Lees ook: Weg met die ‘rocky road’: zo kom je van hormonale acne af

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash