Weg met die ‘rocky road’: zo kom je van hormonale acne af

hormonale acne

Met deze tips druk je die pukkels de kop in

Wij dachten altijd dat we na de pubertijd geen puistjes meer konden krijgen. Helaas kwamen we er snel achter dat dit een grote misvatting is. Veel vrouwen krijgen te maken met hormonale acne. In dit artikel leggen we je uit wat het precies is en belangrijker, hoe je er als de wiedeweerga vanaf komt.

Dit moet je volgens een expert doen om van die kraters af te komen.

Puistjes

De meeste vrouwen krijgen weleens te maken met ongewenste gasten die plotseling op het gezicht verschijnen. Deze bultige ‘vrienden’ verdwijnen gelukkig meestal na een paar dagen weer. Maar soms zijn puistjes zo hardnekkig, dat ze steeds terug komen. Dan bestaat de kans dat je hormonale acne hebt. Maar wat is dit nu precies?

Hormonale acne

Mitra Lagrand is eigenaresse van een kliniek die gespecialiseerd is in orthomoleculaire epigenetisch therapeut en epifysioloog. Een hele mond vol, maar het wil zeggen: de beïnvloeding van hormonen door middel van voeding- en lifestyleadvies. Zij vertelt aan &C: “Hormonale acne zijn ontstekingen diep in de huid die zichtbare rode bultjes veroorzaken meestal rond de mond, kin en kaaklijn. De plekken zijn vaak pijnlijk bij aanraking, maar dat hoeft niet per se.” Hoe ze ontstaan? “Vaak zijn het hormonale schommelingen door bijvoorbeeld stoppen met de pil, zwangerschap of stress die de trigger zijn.”

Hormonale acne tegengaan

Wanneer je last hebt van hormonale acne, wil je natuurlijk maar één ding: er zo snel mogelijk vanaf! Mitra geeft je zes tips waarmee je hormonale acne de baas kunt worden:

1. Niet knijpen

Misschien wel de belangrijkste maatregel: niet knijpen. Mitra: “Probeer zo min mogelijk aan de acne te zitten en knijp de puistjes niet uit. Doe je dat wel, dan duw je de infectie dieper in de huid waardoor deze zich gemakkelijker kan verspreiden.” Afblijven dus!

Lees meer tips op de volgende pagina.