Verzorging voor krullend haar: is wax of gel beter?

krullend haar

Zo hou je je krullende lokken in toom

Het verzorgen en stylen van krullend haar is soms best een uitdaging. Zorgen dat je haar mooi valt en zo min mogelijk pluist is voor elke curly girl een hele kunst. Veel krullenbollen gebruiken gel of wax om hun coupe in model te houden en pluishaar te voorkomen. Maar welke van de twee is de betere optie? Je leest het in dit artikel.

Verschillen wax en gel

Zowel gel als wax kan een hoop helpen met het voorkomen van pluishaar. Dit is omdat beide styling producten zorgen voor extra hold waardoor jouw kapsel langer in model blijft zitten. Bij gel is dit vrij extreem: als de gel aangebracht en opgedroogd is, is er weinig verandering meer mogelijk. Het haar zit dan behoorlijk vast, maar voelt niet vet en plakkerig.

Met haarwax is het nog mogelijk om na het aanbrengen veranderingen te maken en even door je haar te woelen. Het heeft een soepele textuur met een stevige hold, waardoor pluishaar voorkomen wordt terwijl het haar nog steeds flexibel valt. Het is dus geen ramp als je je haar niet gelijk perfect in model krijgt. Om deze reden is haarwax een stuk makkelijker te gebruiken voor beginners. Let op: je haar wordt wel iets vetter als je wax gebruikt.

Wetlook vs. natuurlijke uitstraling

Je kent ze vast wel: strak naar achter gekamde haarstijlen zoals knotjes. Het haar glanst dan vaak nog door de toevoeging van gel. Het geeft een natte, glanzende look aan het haar en houdt het strak in model. Ook de krullen krijgen meer definitie, omdat de gel de boel beter bij elkaar houdt. 

Met haarwax blijft je haar in model zonder dat dit er nat of vettig uitziet. De textuur van het haar is stevig door de wax, maar nog steeds soepel en droog. Hierdoor blijft het haar er natuurlijk uitzien en blijft jouw krullenbos alsnog de hele dag in model. Op zoek naar goede producten die jouw haar er op z’n mooist uit laten zien? Fijne haarwax is onder andere verkrijgbaar bij Kruidvat samen met een hoop andere haarproducten. 

Iedere krul is anders

Een uitdaging bij het hebben van een wilde bos krullen is dat er geen specifieke tactiek bestaat die voor iedereen werkt. Dit heeft onder andere te maken met de dikte van het haar, hoe poreus het haar is en wat voor textuur je haar heeft. Voor sommigen is de enige manier om pluisvrij haar te hebben een dikke laag gel, voor anderen is het gebruiken van haarwax de beste manier om het pluizen onder controle te krijgen. 

Benieuwd welke styling producten het best werken voor jouw specifieke krullen? Zoek dan een kapper die ervaring heeft met het knippen en stylen van krulhaar. Zij kunnen vaak nog meer vertellen over de textuur van jouw haar en wat het nodig heeft om zo gezond mogelijk te blijven. 

Lees ook: Dit zijn de 6 gouden haarverzorgingsregels volgens stylisten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Beeld: Unsplash, Tim Mossholder