Viral TikTok toont aan waarom je altijd een patch-test moet doen met haarverf

patch-test haarverf

De video van de gevolgen gaat het hele internet over

Je haar verven: de één doet het al jaren zelf, en de ander gaat er nu en dan voor naar de kapper. Hoe je het ook aanpakt, er wordt altijd aangeraden om eerst een klein stukje te testen – een zogenaamde patch-test voor je haarverf. Als je dat niet doet, kunnen de gevolgen namelijk behoorlijk ernstig zijn. Dit ondervond een 19-jarige TikTokker in levenden lijve.

Haarverf patch-test

Wanneer je je haren gaat verven, heb je al genoeg dingen om aan te denken. Handdoek? Handschoentjes? Oude kleding? Vaak vergeten we echter één ding: een patch-test voor de haarverf. Dit is een test waarbij je haarverf op de huid van je binnenarm of achter je oor aanbrengt en een klein poosje laat intrekken. Vervolgens was je dit af, en wacht je 48 uur. Zo heb je genoeg tijd om te merken of je mogelijk allergisch bent voor het product dat je op je hoofdhuid wilt smeren. Het overslaan van zo’n patch-test kan levensgevaarlijk zijn, ondervond ook TikTokker Seraya Ellison.

Allergische reactie

Seraya laat weten dat ze haar haren al jaren verft. “Ik ben gewend dat mijn hoofdhuid en oren wat geïrriteerd zijn als ik een goedkope verf gebruik”, vertelt ze aan BuzzFeed. Op 15 juli besloot ze voor een creatieve look te gaan: half rood en half zwart. Alleen bij het aanbrengen van de zwarte verf gaat het mis. “Ik dacht: het is vast zoals altijd  er zit gewoon wat verf op mijn huid en over een paar uur is dat weer weggetrokken”, deelt de jonge persoon. Maar de volgende ochtend schrikt ze behoorlijk: “De volgende ochtend werd ik wakker van geschreeuw van mijn vriend. Hij vroeg me wat er met mijn gezicht aan de hand was. Toen keek ik in de spiegel en zag ik de zwelling.”

Eind goed al goed

Niet alleen is haar voorhoofd flink opgezet, Seraya heeft ook last van chemische brandwonden, een gevoelige schedel, en verdoofd gezicht. Uiteindelijk gaat ze samen met haar moeder naar de eerste hulp, waar ze pijnstillers en steroïdepillen voorschrijven. De diagnose? Seraya blijkt allergisch te zijn voor paraphenylenediamine, of PPD. Dit ingrediënt zit vooral in donkere tinten haarverf. De dermatoloog Lindsey Zubritsky vertelt bij BuzzFeed dat PPD in ongeveer 90 procent van alle haarverf voorkomt – óók in biologische varianten. Ook benadrukt ze het nut van continu testen: “Allergieën kunnen zich ontwikkelen over tijd. Alleen omdat je in het verleden zonder problemen haarverf hebt gebruikt, betekent niet dat je nooit allergisch voor zult zijn.” Na het zien van de onderstaande video slaan wij een patch-test in elk geval nooit meer over!

@ser.gaya

#hairdye #fail #patchtestfail #patchtestsarevital

♬ Bad Girls – M.I.A.

Lees ook: Haarverf op je huid? Zo verwijder je die vlekken moeiteloos

Bron: BuzzFeed | Beeld: Pexels, Cottonbro