Aha, dit is dus de reden dat knoopjes aan vrouwenblouses aan de andere kant zitten!

blouse

Is jou het verschil wel eens opgevallen tussen mannen- en vrouwenblouses?

Er zijn van die dingen waar je eigenlijk nooit bij stilstaat en die je gewoon als feit accepteert. Sterker nog, het is je zeer waarschijnlijk nog opgevallen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gekeken naar de knopen op je blouse? Nee, wij ook niet. Mocht je het nog niet door hebben gehad: knopen zitten op vrouwenkleding doorgaans links en op mannenkleding doorgaans rechts. 

De reden is complexer dan je zou denken en gaat terug naar de 19e eeuw, een tijd van rijke dames en kamermeisjes.

Kleedmeisjes
Toen koningin nog heerste over het Britse rijk was het nog niet zo simpel om je ’s ochtends aan te kleden. Dames droegen ingewikkelde korsetten met daarover heen laag na laag aan kleding. Vrouwen droegen een corset, een blouse, meerdere rokken, een overrok en daar weer een jasje overheen. Het waren zelfs zoveel lagen kleding dat er kleedmeisjes nodig waren om de dames aan te kleden, ze konden het simpelweg niet alleen.

Statussymbool
De knopen werden aan de linkerkant gezet, zodat het voor het kleedmeisje makkelijker was dicht of los te knopen. Nu hadden doorgaans alleen de elitevrouwen geld voor een kleedmeisje, maar het ‘gewone’ volk wilde ook graag de indruk van status wekken. Daarom kozen zij ook voor knopen aan de linkerkant en zo werd de linkse knoop gebruikelijk. De heren kleedden zich doorgaans zelf aan, daarom bleef bij hen de knoop aan de rechterkant zitten.

Lees ook: Heb jij ook áltijd mascaraklontjes in je wimpers? Met dit bizarre trucje is dat verleden tijd!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle | Beeld: Unsplash