Onderzoek: UV-lamp voor gellak veroorzaakt mogelijk huidkanker

gellak huidkanker

‘Er was nooit onderzoek gedaan naar de speciale lampen’

Altijd gelakte nagels? Daar tekenen we voor! Gellak blijft altijd mooi op je nagels zitten en doet altijd wonderen voor je nagels. De UV-lamp die gebruikt wordt, is daarentegen alleen een stuk minder goed voor je huid. Een onderzoek laat zien dat de lamp mogelijk huidkanker kan veroorzaken. 

Huidkanker

De studie, die dinsdag in Nature Communications werd gepubliceerd, analyseerde cellen bij blootstelling aan een UV-lamp waarmee je nagellak uithardt. Dit deden ze op twee verschillende manieren: twee sessies van 20 minuten onder de UV-lamp met een pauze van een uur ertussen en drie dagen achter elkaar een sessie van 20 minuten onder de UV-lamp. Wat bleek? Na een sessie van 20 minuten was het percentage celdood (apoptose) 20 tot 30 procent. Na de sessies van drie dagen achter elkaar was dit percentage 65 tot 70 procent. Bij de overige cellen ontwikkelden zich mutaties die over het algemeen bij huidkanker worden gezien.

DNA beschadiging

“De apparaten worden op de markt gebracht als veilig, maar er is nooit onderzoek naar deze specifieke apparaten gedaan en wat het effect op de gezondheid is”, legt professor biotechniek Ludmil Alexandrov van Nature Communications uit.

Hij vervolgt: “We zagen meerdere dingen: ten eerste zagen we dat DNA beschadigd raakt. We zagen ook dat een deel van de DNA-schade na verloop van tijd niet hersteld wordt en dat het leidt tot mutaties na elke blootstelling met een UV-lamp. Ten slotte zagen we dat blootstelling mitochondriale disfunctie kan veroorzaken, wat ook kan leiden tot aanvullende mutaties. We hebben gekeken naar patiënten met huidkanker en we zien exact dezelfde patronen van mutaties bij deze patiënten die werden gezien in de bestraalde cellen.”

Verder onderzoek

Er moet de komende jaren verder onderzoek gedaan worden om te kijken of de UV-straling echt de kans op huidkanker verhoogt bij regelmatig gebruik en hoe groot het risico is. Ook zal er worden gekeken naar de machines die er gebruikt worden. Tot die tijd is niet duidelijk wat de schade daadwerkelijk is, maar heb jij wel stof tot nadenken.

Lees ook: Aii: zó slecht is het om je nagellak eraf te pulken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Happy in Shape | Beeld: Pexels