Bang voor de tandarts? Zo kom je er zo goed mogelijk doorheen

tandarts

Je bent niet de enige die bang is voor de tandarts

Nederland zijn heel veel mensen bang voor de tandarts. 800.000 mensen zijn zelfs zo bang dat ze het risico lopen op ernstige gebitsproblemen, omdat ze helemaal niet meer naar de tandarts durven. In principe kunnen alle behandelingen tegenwoordig pijnloos, maar als je toch last hebt van angst geven tandartsen je tips om er het beste van te maken. 

Zo kom je er zo comfortabel mogelijk doorheen.

Ga vroeg

Allereerst is het heel belangrijk om zo vroeg mogelijk naar de tandarts te gaan met je kinderen. Des te eerder ze gaan, des te kleiner de kans is dat zij ook angstig worden. Om zelf met zekerheid naar de tandarts te gaan, kun je deze tips gebruiken:

  • Praat erover. Tandartsen hebben hier heel vaak begrip voor en zullen indien nodig extra tijd uittrekken voor jouw behandeling voor uitleg en extra ondersteuning.
  • Informeer jezelf. Zorg dat je veel informatie hebt, zodat je weet wat je te wachten staat. Soms kan het ook fijn zijn als je mee kunt kijken. Op die manier weet je precies wat er gebeurt in je mond en zal je minder angstig zijn.
  • Verdoof. Als je vooral bang bent voor de pijn kun je een verdoving eisen.
  • Zoek afleiding. Luister tijdens de tandartsafspraak bijvoorbeeld naar een muziekje.
  • Ga naar een speciale tandarts. Wees vooral niet bang om een nieuwe tandarts te zoeken als je huidige arts geen begrip heeft voor jouw zorgen en angsten. Er bestaan speciale tandartsen voor mensen die bang zijn. Het overzicht vind je bij het Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkunde (Cobijt).

Lees ook: Dít is het vaakst de beangstigende veroorzaker van een paniekaanval

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pxhere