Berichtjes om iemand met een burn-out een hart onder de riem de steken

Ook op afstand kun je iemand laten weten dat je er voor hem of haar bent

Iemand met een burn-out weet: zoiets gun je niemand. Helaas nemen de gevallen jaarlijks toe. Het kan lastig zijn om iemand te helpen die hiermee kampt, maar de volgende appjes brengen zeker jouw warme en goedbedoelde boodschap van steun over.

Aantal burn-outs

Tussen 2011 en 2018 nam het aantal burn-outs onder mannen met 19 procent toe en onder vrouwen nam het zelfs 39 procent toe, zo blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties. In 2019 kregen naar schatting 254.400 personen de diagnose burn-out. Veel rust, mogelijk therapie en zelfreflectie kunnen iemand helpen om uit die burn-out te komen. Maar ook steun van geliefden is belangrijk. Wil je iemand een lief, bemoedigend en gemeend berichtje sturen? Wat dacht je dan van de volgende voorbeelden?

Het is OK om even een break te nemen. Je fysieke en mentale gezondheid zijn het belangrijkst.

Mensen voelen nog weleens schaamte als ze een burn-out hebben. Laat hen daarom weten dat het ontzettend goed van ze is om een pauze in te lassen om aan hun gezondheid te werken.

Is er iets wat ik kan doen om je te steunen?

Kom niet met oplossingen (waar iemand mogelijk niets aan heeft), maar vraag waar iemand behoefte aan heeft.

Je moet zoveel ballen hooghouden en je hebt zo hard gewerkt.

Iemand erkenning geven en hem of haar laten weten dat ze gezien worden, is soms genoeg om iemand een hart onder de riem te steken.

Wat heb je vandaag voor jezelf gedaan?

Iemand die middenin een burn-out zit, heeft soms een herinnering nodig dat het belangrijk is om ook dingen voor zichzelf te doen. Het is immers oké om eerst voor jezelf te zorgen, voordat je je focust op andere taken.

Ik ben er voor je als je wilt praten of je ei kwijt wilt

Iemand met een burn-out verwacht niet dat jij met de oplossing komt. Een luisterend oor kan daarentegen wel erg prettig zijn. Laat iemand weten dat hij of zij altijd met je mag komen praten en dat even klagen ook mag.

Je bent meer dan je werk

Velen hebben het idee dat hun werk hen definieert. Denk er maar eens over na: zodra je iemand tegenkomt die je lang niet hebt gezien, vraag je vrijwel meteen wat zij of hij nu doet. Maar je bent meer dan je werk. Laat je vriend(in) die kampt met een burn-out weten dat zijn of haar identiteit losstaat van het werk.

Lees ook: 5 manieren om er te zijn voor iemand met een depressie

Bron: Bustle | Beeld: Unsplash, Tim Mossholder