5 manieren om er te zijn voor iemand met een depressie

Deze dingen kun je doen om er voor iemand te zijn

Het werd eerder gezien als een enorm taboeonderwerp, maar het hebben van een depressie wordt steeds meer gezien als iets wat bespreekbaar is. En dat is maar goed ook. Het Trimbos Instituut meldt dat bijna 20 procent van de mensen tussen de 18 en 64 jaar te maken krijgt met een depressie. De kans is aanzienlijk groot dat jij iemand kent met een depressie, maar wat kun jij doen om er voor iemand te zijn?

Een aantal dingen die je kunt doen voor iemand met een depressie, is:

Leer (meer) over een depressie

We weten in principe allemaal wat een depressie is, maar begrijpen we het ook echt? Helemaal begrijpen kun je het waarschijnlijk niet als je zelf niet depressief bent (geweest), maar je kunt wel meer lezen over depressie waardoor je meer inzicht krijgt in deze ziekte. Zo kun je je verdiepen in wat de symptomen zijn en hoe iemand ervoor behandeld kan worden.

Zorg goed voor jezelf

Met name wanneer iemand die erg dichtbij je staat, kampt met depressie kan ook jij de depressieve gevoelens ervaren. Soms is het nodig om even een beetje afstand van de persoon in kwestie te nemen om ervoor te zorgen dat je zelf niet te veel wordt beïnvloed door de negatieve gevoelens. Je kunt immers niet voor iemand zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt.  

Het is oké om je af en toe gefrustreerd of wanhopig te voelen

Een depressie is iets wat heel lang kan duren en iemand met een depressie kan goede dagen hebben, maar ook veel slechte dagen. Juist tijdens deze slechte dagen kan het lastig zijn om er voor diegene te zijn. Het kan voelen als een uitputtende situatie. Is dit het geval? Praat er dan over met iemand anders die dichtbij je staat, zoals een goede vriend of vriendin. Het is belangrijk dat je gevoelens met iemand bespreekt, in plaats van ze op te hopen.

Wees er voor iemand met een depressie

Veel mensen denken dat het hun taak is om ervoor te zorgen dat iemand weer vrolijker wordt, maar dit is een hele zware taak. Er voor iemand met een depressie zijn is het allerbelangrijkste. Bied een schouder om op uit te huilen en luister naar diegene wanneer hij of zij iets kwijt wil, ook al heeft diegene dat misschien al meerdere keren aan je verteld. Heb geduld en laat diegene weten dat je om hem of haar geeft.

Weet dat depressieve mensen niet lui zijn

Mensen met een depressie zijn ziek en daardoor hebben ze niet de energie om de dagelijkse dingen te doen die voor anderen zo normaal lijken, zoals boodschappen doen, de hond uitlaten of simpelweg je haar wassen. Het kan dat je dingen van iemand moet overnemen, maar hetzelfde is het geval wanneer iemand de griep heeft.

Lees ook: Olcay Gulsen was 2,5 jaar depressief: ‘Ik heb elke dag gehuild

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Very Well Mind | Beeld: Unsplash