Bewezen: tuinieren is goed voor je hart

Tuinieren hart

Op naar buiten!

Een eigen moestuin, een tuin vol zeldzame planten of een enkele bloempot met een olijfboom: groen in je tuin doet al veel goeds voor de mens. Naast dat het verbouwen van planten een bevredigende ervaring kan zijn, doet het ook iets voor je lichaam. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat tuinieren het geheim is van een gezond hart. 

Groene vingers, gezond hart

De studie, die gepubliceerd is in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietics, keek naar gegevens van meer dan 146.000 Amerikaanse volwassenen ouder dan 65 jaar. De deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen: tuinders, sporters en niet-sporters. Hoewel je zou verwachten dat de sporters meer tijd besteden aan fysiek actief blijven, waren het de tuinders die de aanbevolen 150 minuten aerobe activiteit per week halen met tuinieren alleen.

De tuinders hadden ook lagere kansen op hart- en vaatziekten, beroerte, hartaanval, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en zelfs diabetes. Ook hadden ze meer kans om hun fruit- en groentequota voor die dag te halen.

Depressie en angst

Dit is niet de eerste keer dat tuinieren in verband wordt gebracht met betere gezondheidsresultaten. Eerdere onderzoeken suggereerden dat tuinieren depressie en angst kan verminderen en de algehele tevredenheid met het leven kan vergroten. Daarnaast kan het ook zorgen dat je beter slaapt. Dit kan te maken hebben met de combinatie van fysieke activiteit en blootstelling aan de zon en natuur. Je krijgt immers je dagelijkse dosis vitamine D binnen. Dit is beter voor je immuunsysteem en verbetert het je algehele stemming.

Lees ook: Omringd door groen: dit is waarom tuinieren zo goed voor je is

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels