Moeders opgelet: met dít aantal kinderen ervaar je de meeste stress

Je kan er maar beter niet tussenin gaan zitten met het aantal kinderen

Kinderen zijn fantastisch, maar kunnen ook een handvol werk en gedoe zijn. De mindere kanten die je ervaart tijdens het moederschap zijn stress, vermoeidheid en meer, véél meer zorgen. Natuurlijk is het echt niet allemaal negatief, maar vaak onderschatten de meeste moeders nog wel hoeveel stress de nakomelingen kunnen opleveren.

Volgens onderzoek ervaar je de meeste stress als je een 3e gezinslid toevoegt.

Het magische aantal
Ja, je leest het goed: ouders die drie kinderen op de wereld hebben gezet ervaren het meeste stress van ons allemaal. Niet 1, 2 of juist meer, zoals 4 of 5 kinderen zorgen voor de meeste stress. Hoe dit komt? Dat is gebleken uit onderzoek van de website Today.com waarbij gekeken werd naar de belangrijkste stressfactoren bij ruim 7.000 moeders. Het gemiddelde stressniveau van de moeders kon worden aangeven op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 als hoogste stressniveau werd beschouwd. De moeders van 3 kleintjes kwamen gemiddeld op de hoogste schaal uit, namelijk 8,5.

Grote overgang
Maar waar komt al die stress vandaan? Volgens het onderzoek ligt dit aan de geldzorgen, een goede balans houden tussen privé en werk, maar dus óók van het aantal nakomelingen die de moeders hebben. Een deelneemster van het onderzoek vond van 1 naar 2 kinderen niet zo groot, maar naar 3? Dat was wel een erg grote overgang. “Zodra je 3 koters hebt, ben je als ouders in de minderheid. Je hebt maar 2 handen en dat is lastiger met 3 kinderen.”

Nóg meer kinderen
Krijg je na je 3e kind er nog een bij? Dan blijkt het dus weer geen grote verandering te zijn. Een andere moeder zegt hierover: “Het hebben van 4 kids heeft juist voordelen. Ieder kind heeft een speelmaatje in huis. Ze spelen vaak 2 aan 2; zo valt er niemand buiten de boot.” Volgens de New Yorkse psychiater Dr. Janet Taylor ligt het aan het volgende: “Er is simpelweg geen ruimte meer in je hoofd voor perfectionisme als je 4 kleintjes hebt of meer. Bovendien word je steeds zelfverzekerder over je opvoedingskwaliteiten. Je moet het loslaten… en dan ben je vooral blij dat je ze allemaal op tijd op school hebt.”

Lees ook: Há! Eindelijk bewijs: kinderen hebben intelligentie vooral aan moeder te danken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels